Majčina dušica (Thymus serpyllum) ima mnoga narodna imena: bakina dušica, babja duša, bukovica, vreskovina, divlji bosiljak, dušička, materina dušica, materka, tamjanika… što ukazuje na njenu veliku rasprostranjenost.
Majčina dušica je omiljeni lek, ne samo u narodnoj nego i u naučnoj medicini. Kod nas se upotrebljava vekovima, posebno u planinskim krajevima, pre svega u lečenju organa za varenje i, ređe, disajnih organa.
Rasprostranjena je od morskih obala do snežnih granica, u nas – od Južne Srbije do peskovitih delova Fruške gore.
Majčina dušica je 20 do 30 cm visoka, grmolika biljka. Cvetovi ove biljke jakog su i ugodnog mirisa, ali ukus je pomalo gorak. Lekoviti sastojci majčine dušice nalaze se u listovima i cvetovima.
Deluje antibakterijski i ublažava grčeve. Za smirivanje kašlja koristimo je u kombinaciji s drugim lekovitim biljem (čajna mešavina), ili kao gotov preparat u obliku kapi ili sokova.
Ulje od majčine dušice ublažava glavobolje, smanjuje bolove u slučaju neuralgije, išijasa i reume. Eterično ulje majčine dušice sаdrži 20-54% timolа. Timol pripаdа prirodnoj klаsi jedinjenjа poznаtih kаo “biocidi” (supstаnce koje mogu uništiti štetne orgаnizme). Kаdа se timol nađe zаjedno sа drugim sastojcima koji imaju slično dejstvo, kаo što je kаrvаkrol – što je slučaj kod majčine dušice, onda pokаzuje izrаzito аntimikrobno dejstvo. Utvrđeno je dа timol može smаnjiti bаkterijske rezistencije nа uobičаjene lekove kаo što je penicilin.
Sastojci majčine dušice pomažu kad se radi o kataru želuca i creva, kao i u slučaju proliva, jer sprečavaju razmnožavanje štetnih bakterija i ublažavaju grčeve.
Miris okrepljuje i umiruje vegetativni nervni sistem, pa se upotrebljava u biljnim jastučićima kao psihoterapija za decu i odrasle.
Za spoljašnju upotrebu, majčina dušica se često koristi u raznim kupkama, za pranje i obloge.
Često se koristi i kao začin jelima jer poboljšava apetit i umirujuće deluje na organe za varenje.
Pravilna doza i upotreba:
Način upotrebe. Čaj: jedna puna mala kašika popari se sa četvrt litre provrele vode i ostavi da odstoji kratko vreme.
Kupka: za potpunu kupku potrebno je 200 g majčine dušice. Tinktura od majčine dušice: na podnevnom suncu ubranim cvastima rastresito napuniti jednu bocu do grlića, preliti rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40%, i ostaviti na suncu 14 dana.