Koja su osnovna pravila inkubacije?

Uspeh živinarske proizvodnje u mnogome zavisi i o pravilnom odabiru jaja za nasad, jer od njega zavisi kvalitet podmlatka. Ispravna jaja moraju da potiču od zdrave živine (roditeljska jata), koja ima adekvatni smeštaj, hranjena kvalitetnom raznovrsnom zrnasto koncentrovanom hranom, i nad njim se pravilno sprovodi program mera zdravstvene zaštite živine.

Bitni činioci za odabir jaja su: oplođenost, težina, starost, izgled čistoca i čvrstoca ljuske, način skupljanja obeležavanja i čuvanje (uskladištenje) jaja do početka inkubacije.

Oplođenost jaja u mnogome zavisi i od odnosa muških i ženskih jedinki u jatu. Idealan odnos kod kokoši lake linije je 1:10-12, kod teške linije 1:8-10 (ranije se koristio odnos1:6-8), kod ćurke je 1:8-10, kod guske 1:3, i kod plovke 1:5. Osim ovog uslova na oplođenost veliki uticaj imaju i ambijetalni uslovi, uslovi smeštaja kao i godišnje doba.

Ilustracija, inkubacija jaja, foto: https://cdn0.tnwcdn.com
Ilustracija, inkubacija jaja, foto: https://cdn0.tnwcdn.com

Za nasad ne treba uzimati ni suviše sitna (dobijamo neotporan podmladak) ni suviše krupna jaja (imaju dva žumanca). Najbojla težina kod kokoške je 55-65gr, kod ćurke i patke 75-95gr, a kod gusaka 160-220gr. Dobijeni podmladak živine ima 60-67% težine od težine jajeta.

Za nasad se ne uzimaju tek snesena jaja već starija od 24h (koliko je potrebno da se stvori vazdušna komora na tupom kraju jajeta), idealna starost jaja je od 2-5 dana a optimalna je i do sedam dan. Za svaki dan prekoračenja starosti posle sedam dana smanjuje se procenat inkubiranja za 1-2% dnevno Oblik jaja mora biti pravilan (jajolik), nesmeju biti suviše šiljasta, okrugla i deformisana kao ni prljava. U koliko su prljava nesmemo ih prati, već ih čistimo suvom krpom, ukoliko je manje zaprljano. Ljuska mora biti glatka, čvrsta i ujednačene debljine (oko 0,35mm).

Ilustracija: jaja, foto Domačinska kuća
Ilustracija: jaja za nasad,  foto Domačinska kuća

Uslovi skladištenja jaja do inkubiranja: do 4 dana 18-19°C, do 7 dana 15-16°C, više od 7 dana 12-14°C, vlažnost vazduha treba biti 75-85% sa optimalnim provetravanjem. Poželjno je svakog dana pri skladištenju okretati jaja da se zametak ne zalepi za ljusku jaja. Pre nego što inkubator naselimo jajima treba proveriti ispravnost njegovog rada. To se odnosi na pravilnost i ispravnost uređaja za temperaturu, vlažnost vazduha i provetravanje (inkubator se stavlja u pogon 24h pre unosa pilića). Inkubator se pere čisti sredstvima koja ne škode jajima i pilićima (21ml formalina, 21ml vode, 15-17gr kalijum permanganata za 1m3 ).

Nakon pripreme inkubatora vršimo pripremu jaja za inkubaciju: dezinfekciju jaja (rastvorom 1L destilovane Vode + 10ml omnisana + 20ml H2 O2 ), kako ne bi došlo do temperaturnog šoka jaja se postepeno (4-6 h pre početka inkubacije) zagrevaju na temperaturi 22-23°C u predvaljaonicima. Nakon ove pripreme započinje proces inkubiranja.

Višeslojni inkubator treba da zadovolji sledeće uslove: kod kokošijih jaja 1-18 dana, temperatura treba biti 37.6- 37.8°C, vlažnost vazduha 60-65 %, okretanje jaja 12 puta dnevno i pregled jaja 6 i 18 dana. Od 19-21 dana temperatura u intervalu 37.5-37.6°C, pri čemu je vlažnost vazduha 75-80%. Kod ćurećih jaja od 1-24 dana temperatura treba biti 37.5- 37.7°C, vlažnost vazduha 60-65%, 12 okretanja jaja dnevno i pregled jaja 7 i 16 dana. Za period od 25-28 dana temperatura je 37.3-37.6°C, vlažnost vazduha 60-70%

Maksimalna koncetracija ugljen dioksida je 0.3-0.4% u predvaljaonik, a 0.5- 0.6% u valjaonik. Negativne pojave pri inkubaciju su najčešće: Neoplođena jaja kao posledica nedovoljnog broja petlova u jatu, suviše stari petlovi, velika gustina naseljenosti i bolest. Pojava krvavog prstena u jajetu je posledica neadekvatnog skladištenja jaja pre inkubacije, neadekvatna temperatura inkubacije, loša ishrana matičnog jata i loša fumigacija.

Zalepljen embrion za ljusku je posledica niske vlažnosti i velike ventilacije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor