Ovako se pravi orahovača?

Naš narod koristi rakiju u mnoge svrhe i ovo piće ima veliku ulogu i u svakodnevnom životu i običajima. Bez rakije se ne može proslaviti slava, svadbovati, niti sahraniti. Iako su poznate posledice alkoholizma, rakija je oduvek smatrana više korisnom nego štetnom.

Uz rakiju se napijaju zdravice i to pokazuje dubo- ko ukorenjeno mišljenje da se pije radi zdravlja. O tome svedoče i izreke:

,,Rakija je lek” ali i ,,Ko mi pruži čašicu rakije, a parče leba ne, neprijatelj mi je”.

Stariji ljudi i danas popiju čašicu rakije ,,naštinu”, jer kako kažu, otvara apetit. Smatralo se da rakija krepi i jača organizam, najviše se koristila za ispiranje grla, kod stomačnih tegoba, za čišćenje rana, kao anestezija pri komplikovanim zahvati- ma narodnih lekara, kad boli zub, uvo, oko ili kod težih zaraznih bolesti kao što je žutica, tuberkuloza itd. U našoj etnološkoj literaturi i sećanjima starijih ljudi, postoji veliki broj recepata za lečenje različitih bolesti u kojima rakija igra važnu ulogu.

Neki od njih su odavno zaboravljeni i više se ne koriste, ali dosta toga se i danas primenjuje. Rakija se pije ,,blaga”, sa najviše 40 % alkohola, i ,,ljuta” tzv. prepečenica, koja se dobija prepecanjem blage rakije i sa- drži veći procenat alkohola. Osim ove dve vrste rakije, kod nas se dosta pije i komovica – rakija pečena od vinske komine. U narodnoj medicini koristile su se prepečenica i komovica, koja se smatra posebno lekovitom, kao i posebne vrste rakija – travarice. Obično je ,,ljuta” ili komovica mešana sa lekovitim travama – pelinom, nanom, lincurom ili sa plodovima voća (orahovača).

Orahovača, foto: Robert Owen Wahl, pixabay.com

Orahovača

Osnovna mera za pripremu orahovače podrazumeva 1- 2 litara kvalitetne domaće rakije (takozvane rakije od 20 gradi), 1 kilogram kristal šećera i 40 – ak oraha. Da biste pripremili ovaj ukusan, a izuzetno lekovit slatki napitak morate koristiti zelene orahe i to, ako je moguće da budu manji. Način pripreme je vrlo jednostavan, a pored svega navedenog biće vam potrebna i jedna staklena tegla sa širokim grlom. Orahe operite i na nekoliko mesta izbockajte (viljuškom ili čačkalicom), a možete ih iseći i na sitnije komade, pa ih stavite u teglu, a preko njih pospite šećer. Ovako pripremljenu mešavinu zatim prekrijte gazom, a nikako ne zatvarajte teglu hermetički i ostavite je  na sunčanom mestu da odstoji 28 dana, odnosno 4 nedelje. Ukoliko primetite da se šećer ne rastapa, možete blago protresti teglu s vremena na vreme.

Kada istekne ovaj vremenski rok, dodajte domaću rakiju, pa sada hermetički zatvorite i ostavite još neko vreme da stoji, takođe na suncu. Optimaplno vreme je oko 40 dana. U ovom trenutku možete dodati odabrane začine, dok ako želite limun, njega dodajete desetak dana pre nego što istekne rok od dodatnih 40 dana, koliko je preporučljivo da orahovača još odstoji. U principu je najbolje da ga isečete sa sve korom na krupnije komade.

Po isteku navedenog vremenskog perioda možete da procedite napitak ili da, jednostavno samo izvadite orahe (pod uslovom da ste ih bockali, a ne sekli) i limun, ako ste ga stavljali, pa da razlijete u staklene flaše i odložite na hladno i tamno mesto do konzumiranja.

Domaća orahovača se od davnina u narodu koristila kao prirodan lek za mnoge zdravstvene tegobe. Nauka ima jednostavno objašnjenje za lekovitost ovog napitka, a to je prisustvo vitamina i minerala u zelenim orasima, koji su jedan od glavnih sastojaka orahovače.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.12.2023.

Ovo tržište je nova prilika za srpsku rakiju

08.08.2023.

Dodeljeni ugovori za investicije u opremu za proizvodnju vina i rakije

25.07.2023.

Golijska suza – eliksir mladosti

30.05.2023.

Vreme je da napravite ovaj aperitiv i lek

06.03.2023.

Suva šljiva i rakija iz Mačve put Evrope i Amerike

23.01.2023.

Ne dozvolite da vam plodovi oraha propadnu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca