Plastična podnjača sa sakupljačem polena

Ilustracija: podnjača za sakupljanje polena
Ilustracija: podnjača za sakupljanje polena

Gligorijević  na našem tržištu posluje od 2001. Godine.  Trideset godina predanog rada I iskustva u pčelarenju, doprinelo je razvoju raznovrsnog asortimana pčelarske opreme u našem proizvodnom programu. Sa željom da unapredimo najplemenitiju poljoprivrednu granu u našoj zemlji -pčelarenje I da olakšamo rad naših saradnika I kolega pčelara, cilj nam je I da Srbija  ostane prepoznatljiva po kvalitetu u ovoj oblasti.

U duhu napred navedenog, od sredine ove godine, u mogućnosti smo da našim pčelarima ponudimo jedan potpuno nov, praktičan, pouzdan, nadasve kvalitetan I efikasan proizvod . U pitanju je antivarozna plastična podnjača sa sakupljačem polena.

Ilustracija: podnjača
Ilustracija: podnjača

Plastična podnjača se proizvodi u našoj radionici. Sam proces izrade alata, koji je takođe sproveden u našoj radionici, isključivo pomoću kapaciteta raspoloživih u Tehnoplast Gligorijević, trajao je preko 6 meseci. Podnjača je izrađena od kvalitetnih plastičnih masa sa dodacima UV stabilizatora, koji povećavaju trajnost i otpornost na atmosferske uticaje, kao što su Sunce, mraz IIvlaga. Za izradu su odabrane plastične mase koje su čvrste i dovoljno elastčne da budu otporne na udare, kao spojleri kod automobila. Procenjeni rok trajanja podnjače, bez promena je minimum 10 godina. Opterećenje podnjače, mereno u našoj radionici je 200 kg, pri čemu ona nije pretrpela nikakve promene.

Praktične prednosti ove podnjače za potrebe pčelarenja ogledaju se u činjenici da je antivarozna, odnosno ima rešetku kroz koju propada varoa, nakon čega ne može da se vrati na pčelu. Takođe, u sklopu podnjače je I sakupljač polena, koji se sastoji od rešetke za sakupljanje polena, levaka za prolaz trutova i donje fioke. Pored toga što donja fioka služi za sakupljanje polena, namenjena je regulisanju mikro-klime u košnici, jer omogućava ventilaciju i otimalna je prilikom seljenja pčela. Sastavni deo podnjače je regulator leta, koji se postavlja na ulaz u podnjaču, prilikom skidanja rešetke za sakupljanje polena, radi smanjenja otvora, kao i leto koje ima mogućnost sklapanja i rasklapanja i koristi se za zatvaranje leta prilikom seljenja. Podnjača je prilagođena našem podnjeblju i metodologiji pčelarenja na ovim prostorima.

Iz svega napred navedenog, evidentno je da smo prilikom konstrukcije podnjače, uvažavajući savete najiskusnijih pčelara u Srbiji, mislili na sve potrebe jednog društva, koje podnjača treba da zadovolji. Opremanjem košnice novom plastičnom podnjačom, rešava se problem koji su pčelari imali, a koji se odnosi na stalno farbanje podnjača, kratak rok trajanja, raskivanje koje dovodi do izlaska i gubitka pčela prilikom selidbe. Takođe se izbegava korozija na metalnim mrežama, koja se dašava upotrebom drugih tipova antivaroznih podnjača.

Tokom probnog perioda, podnjača je pokazala odlične rezultate u sakupljanju polena, ne zamarajući pčelu, kakav je slučaj prilikom primene sakupljača polena, koji se dodaju na prednjem delu podnjače i koji zbunjuju pčelu.

Imajući u vidu sve navedene prednosti, mišljenja smo da ovaj novitet u pčelarenju na našem podneblju, zaslužuje najviše mesto u inovacijama, jer je vezan direktno za eksploataciju u pčelarstvu.

Tehničke specifikacije

Naziv proizvoda: Plastična antivarozna podnjača sa sakupljačem polena

 

  • Delovi podnjače:
  • Telo podnjače sa prorezima za propadnje varoe I polena
  • Rešetka za skidanje polena
  • Rasklopiva poletaljka
  • Dva levka za trutove
  • Fioka za sakupljanje polena I regulaciju mkro klime u košnici
  • Korektor leta

Dimenzije podnjače:

  • Dužina: 505/510mm
  • Širina: 412/420mm
  • Visina: 75mm

Rok trajanja bez promena: minimum 10 godina (otporna na atmosferske uticaje)

Opterećenje: 200kg

Materijal: PS I PP ojačani UV stabilizatorima