Pojava mikotoksina na kukuruza je uslovljena mnogim faktorima, i na neke od njih možemo imati uticaj , a na neke ne. Faktore koji utiču na pojavu mikotoksina možemo podeliti na sledeće:
- biološke: osetljivost hibrida
- faktore u polju: temperatura, vlažnost, mehaničke povrede, oštećenja od insekata, ptica, zakorovljenost
- način i vreme berbe
- način transporta
- uslovi skladištenja : temperatura, vlažnost, higijena
Preventivne mere koje mi možemo preduzeti u proizvodnji kukuruza podrazumevaju sledeće:
-gajenje tolerantnih hibrida prema suši,prema drugim patogenim vrstama,prema insektima
-setva ranih i srednje ranih hibrida, setva hibrida čiji je klip zaštićen komušinom
-pravilna obrada i izbalansirano đubrenje zemljišta
– preporučen broj biljaka po hektaru
– plodored
-ranija setva
-navodnjavanje ako je moguće posebno u vreme svilanja i nalivanja zrna
-suzbijanje korova
-uklanjanje biljnih ostataka
– berba kada je vlaga zrna 25-27% i ako se čuva u zrnu osušiti do13% vlage u roku od 24-48h posle berbe
-ne ostavljti klip da se suši na njivi
-odbaciti sve bolesne klipove
-odvojeno brati polja sa različitim intezitetom infekcije
-provera inteziteta zaraze zrna i odstranjivanje bolesnog zrna i klipa
-praćenje pojave štetnih organizama i pojave žarišta
Ovo su neke od preventivnih mera koje možemo preduzeti u proizvodnji kukuruza i kojima možemo uticati na pojavu mikotoksina.