Kafa je napitak koji se pravi od semena istoimene biljke kofein. Osnovni sastojak kafe je kofein, osim njega kafa sadrži i belančevine, vodu, masnoće i mineralne soli. Jedan od sastojaka kafe je trigonelin koji se pri kuvanju pretvara u vitamin niacin (iz grupe B vitamina).S obzirom na prisustvo kofeina, kafa deluje stimulativno na centralni nervni sistem, smanjuje znake umora i povećava pažnju. Umerena količina kafe deluje kao blagi stimulant i ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost. Neke studije su dokazale da podiže nivo psihofizičke spremnosti, opušta disajne organe, sprečava pad koncentracije, smanjuje depresiju i anksioznost.
S druge strane, u većim količinama kafa uzrokuje uzbuđenost, psihički nemir, lupanje i preskakanje srca i nesanicu, može izazvati grčenje srčanog mišica. Dugotrajna upotreba velikih količina kafe izaziva blagu zavisnost,
Upotrebom prevelikih količina kafe smanjuje se apsorbcija vitamina i minerala, otežava varenje i može dovesti do pojave gorušice. Kafa može biti uzročnik, ubrzanog rada srca i glavobolje.
Preporučena dnevna količina bi bila dve šoljice kafe dnevno, dok bi ljudi sa visokim krvnom pritiskom, srčanim smetnjama, nervnom napetošcu i nesanicom trebalo da je izbegavaju.
Postoje i surogati kafe koji gotovo ne sadrže kofein koji je ustvari glavni aktivni sastojak kafe i doprinosi svemu navedenom. Surogati su prženi plodovi i prženi delovi jestivih biljaka bogatih skrobom i šećerima koji prokuvani ili rastvoreni u vodi .
Kao osnovne sirovine za proizvodnju surogata kafe mogu se upotrebljavati: ječam, raž, pšenica, ječmeni slad i slad drugih žitarica, cikorijino korenje, smokva, rogač, slanutak (naut), drugi jestivi plodovi bogati skrobom ili šećerom, kao i soja.
Čaj je odlična alternativa kafi. Sastoji se od polifenola i alkaloida – kofeina/tein/ ,teofilina teobromina. Sadrži aminokiseline,proteine,minerale…
Polifenoli predstavljaju grupu jedinjenja kojim se pripisuju zdravstvene koristi čaja
Usled prisustva kofeina, čaj takođe može izazvati slične efekte kao kafa, ukoliko se koristi u prekomernim količinama. Postoji mnogo vrsta, koje uglavnom potiču od biljke čajevac to su crni, beli, zeleni…
S druge strane, čajevi se mogu praviti i od različitih delova cveca, korenja, I naravno voća. Oni ne sadrže kofein, imaju sirok spektar korisnog dejstva na ljudsko zdravlje.
NANA
Nana predstavlja spazmolitik, karminativ, dijaforetik, lokalni antiseptik i virostatik. Povoljno deluje na funkciju jetre i žučne kese I ublažava bolove. Koristi se i kao sedativ. Ima smirujuće dejstvo I pomaže u slučaju migrene.Ublažava simptome herpesa dok je virus još aktivan. Smiruje nadreženi želudac I olakšava menstrualne probleme. Može da pomogne I kod upale sluzokože u ustima, a koristi se I za poboljšanje apetita. ŠIPAK U 100 grama sušenog šipka ima oko 1700 mg vitamina C, a takođe sadrži vitamine A, D, E, kao I voćne kiseline, tanine, pektin i karotenoide. Ublažava i sprečava infekciju bešike, glavobolju i vrtoglavicu. Otklanja umor, malaksalost i sklonost oboljenjima. Voćne kiseline iz šipka povoljno deluju na izlučivanje mokraće, pa sprečavaju stvaranje kamenca u mokraćnim kanalima i bubregu. Šipak se koristi u slušaju gastritisa, dijareje, avitaminoze I dehidratacije. ŽALFIJA Reguliše znojenje (prekomerno smanjuje, nedovoljno povećava). Deluje kao antiseptik, pa se primenjuje kod upala krajnika, desnih, mokraćnih kanala , kod želučanih tegoba, jetre, žuči. Neutrališe virus gripa i pojačava funkciju leukocita. LIPA Deluje smirujuće u slučaju grčeva, pomaže kod oboljenja bubrega, organa za disanje, nervnih slabosti, duševne premorenosti I stimuliše rad srca. Treba je povremeno koristiti jer kod permanentne upotrebe može izazvati oštećenje srca MAJČINA DUŠICA Upotrebljava se u lečenju bronhitisa, kašlja, a ima i jaku moć dezinfekcije. Služi i kao sredstvo za poboljšanje rada želuca, a u smesi s koprivom i u lečenju malokrvnosti.Sadrži lekovito etarsko ulje koje ima dosta tanina pa se koristi protiv dijareje. Upotrebljava se i protiv crevnih parazita – dečijih glista. Lekoviti sastojci nalaze se jedino u listu i cvetu majcine dusice. Čaj se priprema u zatvorenom sudu jer majčina dušica sadrži lako isparljive sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni lako ispare, pa tako pripremljen čaj nema lekovitih svojstava. Koristi se u obliku čaja za poboljšanje apetita, kao I za lečenje svih stomačnih poremećaja, oboljenja jetre i zuči.Hajdučka trava ulazi u sastav gorkih čajeva, čajeva za čišćenje, pojačano lučenje žuči, čaja za normalizaciju metabolizma i čaja za umirenje. Zbog prisustva vitamina C daje se kod krvarenja i hemoroida. Pri upotrebi hajdučke trave treba znati da kod osetljivih osoba može da izazove alergiju. U narodnoj medicini se koristi za zarašćivanje rana kao hemostiptik i ublažavanje bola, te otuda potiče i naziv biljke.Ubrzava krvotok, pomaže kod nekih poremećaja rada srca, jača organe za probavu. BELI SLEZ U korenu belog sleza ima sluzi, pektina, skroba, saharoze, asparagina, betaina, masnog ulja i dr. Zbog velike količine izvrsne sluzi koristi se protiv upala organa za disanje i ždrela, interno ili za ispiranje guše i nosa u obliku macerata. Kao vrlo blago sluzno sredstvo daje se i protiv dijareje, za ispiranje polnih organa, za obloge na upaljena mesta itd. Iseckan koren drži se oko dva sata u hladnoj vodi (nikako u ključaloj) i za to vreme češće promeša. Na taj način se ekstrahuje samo sluz. Kuvanje korena (dekokt) nije dobro, jer se time izvlači i skrob, tečnost je gušća, ali je mutnija i brzo se pokvari, uskisne.Sluz iz belog sleza povoljno deluju kod kašlja, bronhitisa, upale pluća, bronhalne astme, kao i kod oboljenja probavnih i mokraćnih organa, upale materice, upale debelog creva i dr. MATIČNJAK List matičnjaka se bere i koristi pre cvetanja jer tada u njemu ima najviše mirišljavog etarskog ulja i tanina. Koristi se protiv nadimanja, neuralgije, „nervnih smetnji“, gađenja, povraćanja, proliva, ali služi I za poboljšanje apetita i za jačanje organizma. Matičnjak umiruje i poboljšava opšte psihičko stanje organizma. Zbog toga se preporučuje kod histerije, hipohondrije i drugih stanja. Takođe je koristan za smirivanje bola u želudcu, živčanih napada, lečenja glavobolje i osećaja vrtoglavice kod trudnica. Blagotvorno deluje na srce. KANTARION Poseduje brojene lekovite I delotvorne supstance : etersko ulje, ugljenohidrate, belančevine, pektinsku i miristinsku kiselina, vitamin C, tanin I dr.Fenolski spojevi u kantarionu imaju višestruko dejstvo, a najvažnija su antibakterijsko i antiparazitno . Kantarion smiruju upalne procese, otekline kod povreda (udarci, uganuća, iščašenja…), hematome, ublažava bolove i grčevite spazme unutrašnjih organa, čisti rane i krv, steže rane, štiti organizam od štetne radioaktivnosti, a ukoliko je organizam već ozračen tada radioaktivnost uklanjaja.Koristan je kod lečenja zapaljenja disajnog, probavnog, mokraćnog i reprodukcijskog sistema, glavobolja, nesanice i funkcionalnih srčanih smetnji. RTANJSKI ČAJ Sadrži dosta etarskog ulja i tanina. Ima jako antiseptično dejstvo te se koristi za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje. Takođe pomaže poboljšanju opšteg stanja organizma .Veoma je efikasan u lečenju diabetesa, zato što gasi žeđ i ublažava bolove u gastro-intestinalnom sistemu. Deluje I kao afrodizijak. HIBISKUS Brojna istraživanja dokazala su da čaj od hibiskusa snižava krvni pritisak I visoke nivoe holesterola. Zbog toga smanjuje I rizik od pojave srčanih oboljenja. Prirodan je blagi diuretik. Poseduje brojne antioksidante koji štite krvne sudove I srčani mišić od štetnog dejstva slobodnih radikala.
|