Šta treba znati da ne dođe do gubitaka prilikom jagnjenja

Jagnjenje ovaca je najvažniji deo ovčarske proizvodnje. Gubici pri jagnjenju mogu biti i do 20 %. Organizacija za zimsko jagnjenje, ogleda se u pripremi hrane i pripremi ovaca za jagnjenje, kao i u pripremi ovčarnika i opreme. Priprema objekta ogleda se u čišćenju, dezinfekciji, kao i formiranju porodilišta. Najkasnije dve nedelje pre početka jagnjenja, izvršiti čišćenje i dezinfekciju objekta.

Mehaničko čišćenje treba započeti izđubrivanjem objekta, i iznošenjem opreme iz ovčarnika, koju detaljno treba očistiti. Poželjno je pri izđubrivanju, odstraniti i sloj zemlje (oko 10 cm), i ubaciti čistu nezaraženu zemlju, zatim metlama i oštrim četkama detaljno očistiti i oprati objekat. Nakon sušenja objekta, pristupiti hladnoj ili toploj preventivnoj dezinfekciji (najmanje jednom godišnje). Za dezinfekciju se može koristiti negašeni kreč, kaustična soda, formalin i izosan, u koncentraciji prema preporuci proizvođača. Objekat i opremu treba istretirati i nekim akaricidnim preparatom.

Ilustracija. Svrljiške ovce, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija. Svrljiške ovce, foto: Domaćinska kuća

Pre jagnjenja treba obezbediti optimalnu mikroklimu u objektu, kao i normalan protok vazduha (0,15 – 0,3 m/sek u porodilištu do 0,2 m/sek) bez promaje, jer nepovoljno deluje na jagnjad i ovce. Minimalna temperatura vazduha u porodilištu je 10 °C. Objekti za gajenje ovaca sa jagnjadima su uglavno grupni, moraju biti prostrani (površine poda za ovce sa jednim jagnjetom je minimum 1.5 m², i 1.75 m² za ovce sa dva jagnjeta) svetli, suvi i čisti, sa dosta svežeg vazduha, i da imaju duboku prostirku (5 kg slame/m²). Deo ovčarnika gde se jagnje ovce, ne sme da bude tesan, kako bi se ovcama omogućilo slobodno kretanje za vreme jagnjenja. Porodilišta su uglavnom grupna za 2-3 ovce. Ukoliko postoji mogućnost, poželjna su pojedinačna porodilišta dimenzije 1.5 x 1.5 m² (najčešće za ovce koje ne prihvataju svoju jagnjad).

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor