Kako napraviti sir i kajmak u kućnim uslovima

Mleko,  3, 4 litra, se skuva a zatim dobro ohladi. Najbolje bi bilo mleko kupiti kod nekog poljoprivrednog proizvođača, a ne u prodavnici.  Korica koja se uhvati na vrhu mleka, najčešće posle 24 sata se skida, stavlja u činiju, soli i kajmak je gotov.

U mleko koje je ostalo nakon skidanja kajmaka odaje se  3 kašike „maje“  ili sirila, malo se posoli po ukusu, promeša i stavljai na topao šporet na drva ili na električni  uključen na  jedinicu. Kada mleko počne da se zgušnjava, nožem treba iseći na kocke kako bi se lakše oslobodila surutka i tako treba da stoji oko jedan sat.Kada se kocke zgusnu i  potpuno odvoje jedna od druge,  sir se izliva kroz specijalno platno koje liči na gazu ali je mnogo jače i čvršće. Sir umotan u to platno stavlja se u rešetkastu  posudu da se cedi, pritisnut drvenom dasčicom koja specijalno služi za to i na koju se obično stavi kamen ili (u ovom slučaju) lonče napunjeno vodom. Ostavlja se da prenoći.  Za doroučak već može da se jede.

Surutka se ne baca, zdrava je za piće  a i njom se može preliti sir kako bi duže trajao.

Mladi sir

Najlakši način je sa kiselim mlekom. Staviti slatko mleko da se kuva (recimo 3 litra) i kada provri uspeti u to litar kiselog mleka i polako mešati na tihoj vatri. Mešati sve dok ne počne mleko da se provaruje (da se odvajaju grudvice „sira“ i surutka). Ako vidite da neće da se provari možete da dodate i kašiku sirćeta (samo da nije vinsko, jer će sir biti crvenkast.

Ilustracija:Mladi sir, foto: S,K.
Ilustracija:Mladi sir, foto: S,K.

Kada se grudvice lepo odvoje, a ostatak mleka postane providno zelenkasta tečnost, skloniti skroz sa šporeta i ostaviti da se ohladi. Onda lepo procediti kroz jako gustu cediljku ili gazu, pritisnuti sa nekim tanjirom i ostavi dan da se tečnost skroz iscedi i imate mladi sir, blagog i prijatnog ukusa. Možete da posolite po želji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.11.2021.

Upotreba surutke u ishrani svinja

18.11.2019.

Kada se daje surutka svinjama

02.04.2018.

Mali trikovi: Kako napraviti kačkavalj

20.03.2018.

Surutka u prahu iz sela Gunjaci stigla i na inostrano tržište

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca