Veći broj povrtarskih biljaka proizvodi se setvom semena pri čemu se dobija rasad. Da bi povrtarska proizvodnja bila uspešna potrebno je proizvesti zdrav rasad. Uslov je zaštita od parazita koji prouzrokuju poleganje i propadanje rasada a prenose se semenom.
Paraziti koji se prenose semenom su Phytophtora infenstans-plamenjača paradajza, Diaporthe vexans-mrka trulež i pegavost plavog patlidžana, Fulvia fulva-plesnivost lista paradajza, Sclerotinia sclerotiurum-bela trulež bijlaka, Fusarium solani-fuzariozna trulež paprike, Colletotrichum capsici-antraknoza paprike, Clavibacter michiganensis spp.michiganensis-bakteriozni rak uvelosti paradajza, Pseudomonas syringe pv.tomato-crna pegavost lišća i krastavost plodova paradajza.
Suzbijanje parazita koji se prenose semenom najuspešnije se ostvaruje kombinovanjem različitih mera kao što su:
setva zdravog ne zaraženog semena, setva otpornih sorti, uništavanje obolelih biljih ostataka i samoniklih biljaka,primena plodoreda i dezinfekcija semena vodom i odgovarajućim hemijskim preparatima.
1.Tretiranje (zaprašivanje ili potapanje) semena fungicidima na bazi Tirama, Kaptana, Metalaksila i dr. Zaprašivanje semena je prilično jednostavan postupak.
Seme se zapraši da bi se kasnije preručilo u drugu posudu u koju ostaje suvišak preparata.Potapanje semena može da se vrši u fungicidima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorida.seme se potapa.
2.Potapanjem u rastvore i to:-Za sprečavanje bakterioznih oboljenja – seme
paprike držati u rastvoru veterinarskog streptomicina 0,1% držati seme 24 časa i nakon toga ga isprati pod mlazom
vode 10 min. , prosušiti i sejati.
3.Dezinfekcija semena se vrši i u rastvoru varakine (200ml varakine u 800 ml.vode) u trajanju od 0,5 časova
uz stalno mešanje. Nakon toga dobro isprati seme prosušiti i sejati.4.Dezinfekcija semena se vrši i u vodi na t° od 50°C u vremenskom intervalu 30- 40 minuta.
5.Za sprečavanje pojave verticilijuma ili zelenog uvenuća, seme se potopi u 2% akustičnu sodu i tako se drži cele noći (12 časova) nakon toga se ispere pod mlazom hladne vode 10-15 min., prosuši i seje