Usled nedostatka pčelinje paše u proleće došlo je do gladi. Ova čudesna stvorenja su taj problem nadomestila na pijaci u Velikoj Plani. Naime, izloživši kukuruzno brašno na svojoj tezgi prodavac nije ni slutio da će se naći u sred izgladnelog roja pčela.
Može se primetiti da su pčele tri do četiri puta više sakupljale žuto u odnosu na belo brašno kukuruza. Da situacija bude interesantnija obe vrste brašna su bile od naših eksperimenta ini hibrida, polušećeraca, Silver Kinga ( belo ) i Golden Kinga( žuto). Pčele su iskazale svoje mišljenje za kvalitet. Žuto sadrži beta karotin, provitamin A, koga u belom brašnu nema ili ga ima samo u tragovima.

Ovakvi instikti životinja su od neprocenljive pomoći selekcionarima pri izboru hibrida za ishranu ljudi. Nije dobro da ljudi sve ono što nije kvalitetno daju životinjama. Treba pustiti životinje da same biraju šta im se jede.Npr. povrtni grašak je mnogo hranljivi od stočnog, pa prema tome smežurani grašak a treba koristiti i u ishrani živine, svinja, ovaca, koza, goveda. Opšte je poznato da stočni grašak sadrži malo proteina i lako svarljivih ugljenih hidrata.Smežurano seme kukuruza šećerca i graška sadrž idekstrine, kratke molecule ugljenihhidrata, a glatkosemesadržiskrobkojiimadugačke molecule pa je za njihovo varenje potrebanu trošak više energije. Životinje imaju instikt za kvalite thrane.Treba pustiti životinje da biraju šta im se jede.Tako su ptice pomogle dr Ivu Đinoviću da stvori jedan od naših najboljih hibrida paradajza: Maraton F1. Njega su ptice,,ubrale” pre profesora. Dve decenije kasnije ovaj fenomen objašnjen je od strane profesorke dr Galine Pevičarove iz Plovdiva-Bugarska. Prema podacima do kojih je došla profesorka Maraton sadrži tri do četiri puta više likopena od drugih ispitivanih hibrida (12mg% u odnosu na 3-4mg% kod drugih).
Prema istraživanjima američkih lekara likopen je izvanredan prirodni lek protiv karcinoma prostate. Likopen je liposolubilan tj.rastvorljiv u mastima, a ne u void ili alkoholu. Zbog toga pastu paradajza u lekovite svrhe treba pomešati sa maslinovim uljem i staviti u mikrotalasnu pećnicu da proključa, ohladiti i ponoviti postupak. Na pola litre paradajz soka treba dvekašike ulja.Koristi se 200 ml dnevno tj.jednučašu od jogurta.