Kako se gaji afrička ljubičica

U omiljene sobne bilje spada i afrička ljubičica, visine desetak centimetara, koja cveta u bilo koje doba godine, najviše leti, a period cvetanja može da potraje čak i deset meseci.  Njeni cvetovi su veoma slični poljskoj ljubičici zbog čega je dobila i svoje ime.

Ima ih mnogo vrsta i više boja i oblika, jednostavnih, duplih pa čak i tršavih. Sem krupnih, tamno-plavih boja i markantnog žutog prašnika koje su kod nas najraširenije i najviše se gaje, ima ih i ružičastih, belih i drugih. Lišće joj je tamno-zeleno, ovalno, maljavo i veoma krto, lako se lomi kao i druge gloksinije. Mada njeno gajenje nije tako jednostavno, ipak s malo strpljenja i puno pažnje ova omiljena biljka može se duže vremena negovati i čuvati sa što više cvetova. Treba znati da promaju ne podnosi, da traži toplo i svetlo mesto, što više svežeg i vlažnog vazduha i treba da je zaklonjena od direktne sunčeve svetlosti.

Najpogodnije mesto u sobi su joj sa severoistočnim i severozapadnim prozorom, na temperaturi od 14 do 18°C. Ova osetljiva biljčica drži se stalno u stanu u prostoriji gde temperatura nikad nije niža od 14°C.

Tokom zime afričke ljubičice najviše pate zbog hladne podloge. Zato ispod saksija na prozorskoj dasci podmetnite ploče od stiropora ili plute.
Ukoliko se na listovima pojave fleke proverite da li za zalivanje koristite meku vodu i ne kvasite listove jer to prouzrokuje nastanak fleka.
Ako je zemlja stalno vlažna, to znači da koren neće dobijati dovoljno kiseonika što će usporiti rast biljke, a na kraju će i da uvene. Biljku izvadite iz saksije, uklonite istruleli deo korena i smanjite zalivanje.
Srebrnasti tragovi na biljci, odnosno trips često se javlja u toplim prostorijama sa suvim vazduhom. Da biste to sprečili povećajte vlažnost vazduha i biljku više puta tretirajte insekticidima.

Photo credit: Pixabay Autor: Illuvis
Photo credit: Pixabay Autor: Illuvis

Razmnožava se semenom, delenjem korena ili lisnom reznicom koja se lako i brzo ožili (za tri do četiri nedelje) na stalnoj temperaturi od 18 do 20°C. Svaka lisna reznica mora imati 2 cm dugačku peteljku, koja se zasadi u vlažnu peskovitu zemlju i pokrije teglom ili čašom. Ova tegla odnosno čaša, utisne se u pesak ili peskovitu zemlju da vazduh ne bi dospeo do reznica. Najbolje joj odgovara ova mešavina: 1 deo grubog treseta, 1 deo listovke, 1 deo dobro odležale klijališne zemlje i 15% čistog rečnog peska. Ovoj mešavini valja dodati još i malo fine strugotine od rogovine i sasvim malo kalijumove soli. Treba paziti da se ne doda ni malo kreča.

Afričku ljubičicu ostavite da miruje četiri nedelje na temperaturi od 15 stepeni, uz smanjeno zalivanje i skraćivanje dužine trajanja osvetljenja. Posle mesec dana biljku vratite na mesto sa dosta svetlosti. Ovo će podstaći razvoj većih listova i formiranje novih cvetnih pupoljaka. Cvetanje možete podstaći i uklanjanjem listića iz središnjeg dela rozete i redovnim uklanjanjem precvetalih cvetova.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca