Kada je vreme za prvi prolećni pregled košnica?

Da li se tačno može odrediti kada će se obaviti glavni prolećni pregled ? Sva ta pitanja se postavljaju kod određivanja, jer veliki uticaj imaju vremenske prilike koje su pratile zimovanje pčela, i prezimljavanje istih. Ako je išlo sve svojim i normalnim tokom vreme za glavni pregled je  krajem marta ili početkom aprila. Ali uslov je da to uradimo po tihom sunčanom danu,  kada je spoljna temperatura iznad 16 °C,  dan kakav se samo poželeti može. Dan mora da odgovara pčeli i pregledaču pčelaru. Cilj ovog pregleda je da se oceni snaga i zdravstveno stanje pčelinjih zajednica, prisustvo i kvalitet matica, veličina,  količina i položaj legla, rezerva hrane i položaj pčelinjeg gnezda. Zapamtite,  prvo se pregledaju slabe pčelinje zajednice (zapažena prilikom spoljašnjeg informativnog pregleda) kojima treba hitno pružiti pomoć,  ili ih ukloniti iz košnice. Prvo treba da znamo da treba da podelimo pčelinje zajednice na jake, srednje i slabe. Jaka društva su ta koja u tom periodu pokriva pčela osam  satnih ramova. Srednja su ona koja pokrivaju šest  satnih ramova.

Ilustracija: pčelinjak Mijajlović, foto: M,M
Ilustracija: pčelinjak Mijajlović, foto: M,M

Kako maticu ocenjujem po jačini pčelinje zajednice i po količini legla i izgledu legla. Matica je dobra,  ako je leglo kompaktno sa jajašcima u svakoj radiličkojćeliji i bez trutovskog legla.Ako je  matica stara sa sjajnim telom bez dlačica,sa izlizanim krilima i ozleđenim nogama, ako postoji mogućnost,  treba je zameniti drugom mladom i boljom maticom iz rezerve, Postoje dva načina dodavanjem matice uz kaveza, taj način se izbegava,zbog sigurnosti prijema. Treba se opredeliti dodavanjem pomoćnog društva i to preko osnovnog iz koga je uzeta matica.

Troškovi ishrane životinja i obezbeđivanja prasadi (sopstvene proizvodnje ili kupovine sa strane), čine najmanje 80 % svih troškova u proizvodnji svinjskog mesa. Od cene ishrane u najvećoj meri zavisi ekonomičnost držanja svinja. Ovi troškovi zavise od više faktora. Pre svega kako se obezbeđuju hraniva i, naročito, kako se ona iskorišćavaju. U najpovoljnijim slučajevima, na ishranu životinja ide oko trećine ukupnih troškova, ali nekada i više od 50 odsto!

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor