Saveti za domaćice: Kako čuvati povrće

Često naše domaćice nisu sigurne kako da sačuvaju povrće duže vreme u zamrzivaču. Mnoge to rade na različite našine. Istraživali smo i došli do pravih informacije kako pakovati povrće, koliko se čuva, kako da ne izgubi hranljivu vrednost.

Povrće – najbolji način da sačuvate povrće je blanširanje, odnosno kratko barenje povrća u vreloj vodi pre stavljanja u zamrzivač –
Povrće koje je uvelo možete spasiti ako ga potopite u 2l vode (oko pola sata) i dodate kašičicu limunovog soka.
Povrće upakujte  u kesice ili plastične posude.

Koliko se čuva:

8 meseci tikvice; 10 meseci paprike, crni luk, praziluk; 12 meseci ostalo povrće.

Krompir neće pocrniti kad ga isečete, ako ga odmah poprskate limunovim sokom. Ceo krompir ne treba ostavljati u frižideru. Najbolje ga čuvati u papirnoj vreći, na tamnom mestu jer svetlost menja boju površine u zelenu, što dovodi do toga da postane gorak – jer sadrži solanin, materiju koja je otrovna u velikim dozama. Male zelene površine mogu da se otklone, ali ako je ceo krompir zelen – mora da se baci.

Ilustracija: paprika iz plastenika, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: paprika iz plastenika, foto: Domaćinska kuća

Papriku operite i očistite od koštica, stavite nakratko u vruću vodu i ostavite u zamrzivač. Prethodno ih možete i iseckati, možete dodati i iseckani paradajz pa u toku zime praviti bećarac. Mada mnoge domaćice zamrznu ceo paradajz pa ga prilikom upotrebe seku.

Najbitnije u svemu je da povrće da li se odmah upotrebljava ili zamrzava mora dobro da se opere. Tom prilikom se  odstranjuju pesticidi kojima je eventualno prskano kao i mikroorganizmi koji su prisutni na površini. Korenasto povrće najbolje je čuvati u kartonskim ili drvenim gajbicama po mogućstvu ispunjenim peskom, na hladnom i tamnom mestu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

22.04.2024.

Poljoprivredno Gazdinstvo Đukić – primer dobre prakse

08.04.2024.

Mala riznica zdravlja

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

31.01.2024.

Porasla potražnja za ovim povrćem

09.01.2024.

Značaj folijarne ishrane povrća

26.12.2023.

Virus smeđe naboranosti paradajza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca