Zašto je ovaj sir toliko cenjen?

Pravo carstvo sireva stvoreno je za vikend u „Domu omladine“ gde je održan sedmi po redu „Balkanski festival sira“. Manifestacija je okupila mnogobrojne ljubitelje ovog proizvoda, koji su rado degustirali i one najneobičnije slatko-slane kombinacije. Ovi vredni ljudi, ne samo da prave odlične specijalitete, nego se i trude da bogatom ponudom na svojoj tezgi zadovolje ukuse i najprobirljivijih kupaca.

Među njima je i Zvonko Jovanović iz Smedereva, koji se već skoro jednu deceniju uspešno bavi proizvodnjom sira. Danas mu u poslu dosta pomaže porodica, a najviše sin Dušan, koji je ovoga puta, svoju porodičnu priču podelio i sa nama.

Ilustracija: carski sirevi, foto: Milica Lukić
Ilustracija: carski sirevi, foto: Milica Lukić

Sa recepturom starom preko 150 godina, porodica Jovanović proizvodi tvrde sireve specifičnog ukusa i mirisa pod nazivom „Carski sir“. Reč je o sirevima koji su jedinstveni na srpskom tržištu, odnosno, rendani sir i sir na komade koji je dozrevao u crnom vinu, sir sa tartufima, višnjom, lavandom, žalfijom i anisom.

Sir sa anisom osvojio je prvo mesto na Sirijadi u Boki. Pikantnog je ukusa i mirisa. Semenke anisa su bogate magnezijumom, gvožđem i kalcijumom. U kombinaciji sa sirom preporučuju se malokrvnim osobama, pospešuju varenje i štite želudac.

Kako nam navodi Dušan, ovo je jedna mala porodična mlekara. “Bitno je imati kvalitetnu sirovinu, odnosno mleko. Nakon proizvodnje nadovezuje se čuvanje sira, koje se vrši u posebnoj komori na određenoj temperaturi i vlažnosti vazduha“, ističe Dušan i dodaje da sirevi dozrevaju od šest meseci pa do čak tri godine.

Ilustracija: carski sirevi, foto: Milica Lukić
Ilustracija: carski sirevi, foto: Milica Lukić

Kako ističe naš sagovornik, sirovinu za proizvodnju mleka otkupljuju sa farmi gde je provereno kvalitetno mleko. Dnevno prerade od 2 do 3 tone mleka. Navodi i da, kada su u pitanju ekstra tvrdi sirevi, potrebno je za jedan kilogram sira od 15 do 20 kilograma mleka. Biljne začine nabavlja od poljoprivredne apoteke „Josif Pančić“.

Ono što je bitno napomenuti jeste da porodica Jovanović sir pravi na tradicionalan način, bez dodatka veštačkih aditiva i konzervansa. Zbog toga je kod ovog sira kora jestiva, za razliku od drugih gde se ona odbacuje.

Jovanovići sir uglavnom prodaju tradicionalnim restoranima. Zbog jakog i intenzivnog ukusa i mirisa, ovi sirevi nisu namenjeni svakodnevnoj upotrebi. Preporučeno je da se konzumiraju sa čokoladom, medom i grožđem.

-Srećni smo što imamo priliku da radimo ono što znamo i što volimo, što neko ceni naš rad, trud i umeće. Još uvek učimo ljude na kvalitet ovakvih proizvoda, zadovoljni smo na cenu i utiske potrošača koji se uvek vraćaju da ponovo kupe kod nas sir, kaže Dušan.

Planiraju da u budućnosti svoje sireve plasiraju i na inostrano tržište, pošto, kako ističe naš sagovornik, strani turisti su na sajmovima zainteresovani za naše sireve, kažu da je izvanredan i još konkurentniji sa cenom od drugih sireva u inostranstvu.

“Na prošlogodišnjem Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, dobili smo zlatnu medalju za kvalitet. Tu je i nagrada na 12. Sajmu etno hrane i pića za carski sir sa tartufima”, dodaje Dušan na kraju razgovora.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca