Astrahan je za neke od nas malo poznat grad na jugu Rusije. Za one koji malo bolje poznaju geografiju, Astrahan je grad na delti reke Volge blizu Kaspijskog jezera.
Poznat je po svom Kremlju koji je izgradio Ivan Grozni. Velelepni komleks zdanja sa ogromnim zagrađenim trgom daje objašnjenje zašto su ove svetinje posećene tokom cele godine. Crkve su bogato živopisane i u njima možete pronaći duhovni mir i osetiti neku čudnu energiju.
To se ne može reći za kavijar koji se pravi od jesetre koje ima u izobilju. Na svakom koraku su slike te praistoriske ribe, a njen kavijar se može naći od oblika štapića do magnetića za frižider. Pisac ovih redova je osetio taj čuveni ukus i ni malo mu se nije svideo. Trebalo mi je pakovanje žvaka da očistim zube.
Preko puta hotela je bio veliki Magnit supermarket. Obišao sam ga i oduševio sam se jer sam na samom ulazu video sadnice ruža i bobičastog voća u pakovanju Fruti komerc iz Kruševca. A na delu za voće i povrće, pored paprike iz Izraela, Paradajza iz Turske, jabuke iz Srbije i to od Delta agrara. Kako sam bio ponosan! Toliko ponosan da bi čak mogao i onaj bljutavi kavijar da jedem!
Međutim, votka i kavijar nisu bile glavne priče u Astrahanu, nisu ni šubare ako je neko to pomislio. U pitanju je bila paprika. I to ne bilo koja, već Slonovo Uvo. Da, i tamo se čulo za nju. Konzervna fabrika PIKANTA je odlučila da pokrene proces pravljenja ajvara koji u Rusiji nije poznat i ne postoji kao proizvod. Njihovi stručnajci su bili u anonimnoj istraživačkoj misiji, i u leto 2017. posetili su Bugarsku, Makedoniju i Srbiju. Svuda su dobili isti odgovor- Najviše ajvara se pravi od paprike Slonovo Uvo.
Početkom marta u fabrici je organizovan skup gde je prisustvovalo oko 150 proizvođača, kooperanata te firme. Delta Volge je poznata po proizvodnji lubenice i u Rusiji važi za kraj gde se proizvode najslađe lubenice. Ti isti proizvođači počinju da proizvode i papriku i jedan deo stepe će biti zasađen sa sortom Slonovo uvo. Mi ćemo iz Srbije da dolazimo i da pratimo razvoj situacije. Da im dajemo potrebne savete i da se nadamo da će se sledeće godine površine povećati. Da bi im dočarao šta je konačni cilj, otvorio sam tegle ajvara iz Srbije i miris pečene paprike je ispunio prostoriju...
Degustacija srpskog ajvara je prošla odlično i verujem da će ove jeseni prve ruske tegle ugledati svetlost Magnita u kome će se prodavati.