Evo tehnike sadnje povrća

U aprilu počinje puna povrtarska sezona i posla ima napretek. U prvoj dekadi aprila trebalo bi završiti setvu luka, graška, šargarepe, salate i praziluka, ukoliko to već nije urađeno tokom marta. I dalje se rasađuju kupus, karfiol, keleraba i blitva. Ukoliko je potrebno može se okopati crni i beli luk. U drugoj dekadi sade se krompir, špargla, kukuruz šećerac, pasulj, cvekla i celer, a ovo je pravo vreme za direktnu setvu paradajza i paprike. Ovaj način setve ima određene prednosti: manje ulaganje u proizvodnju i razvijanje biljaka sa jakim korenovim sistemom što kasnije olakšava i smanjuje potrebu za navodnjavanjem. Direktnom setvom se najčešće proizvode paradajz i paprike za industrijsku preradu ili preradu u domaćinstvu. Sorte paradajza pogodne za direktnu setvu na velikim površinama su niske, dok se za baštensku proizvodnju češće koriste visoke sorte. Već u drugoj dekadi aprila mogu se brati rotkvice, mladi luk, salata i spanać.

U zaštićenom prostoru, pikiraju se iznikle biljčice paradajza, plavog patlidžana i paprike. Vreme je da se isprazni i očisti prostor u kojem se tokom zime čuvalo povrće.

Ilustracija: sadnja povrća, foto: agronews
Ilustracija: sadnja povrća, foto: agronews

Kod pasulja, graška i kukuruza šećerca preporučuje se setva u intervalima. Pri tom se seju 2-3 zrna na ravnomernim rastojanjima u udubljenja u leji tako da biljke kasnije rastu u manjim grupama i mogu međusobno da se podupiru. Setva rasipanjem semena preporučuje se kod biljaka kao što je poljska salata koja raste u obliku rozete, ali se pokazala praktičnom samo u lejama u kojima nema korova, jer kasnije plevljenje ili okopavanje skoro da je jedva moguće.

Podsećamo vas na osnovne korake pri sadnji: prvo, označite redove pomoću grabulja posle kojih ostaju brazde. Možete napraviti četiri reda za setvu iste dubine. Ako je leja duža, možete i da zategnete kanap koji ćete vezati na početku i na kraju kako bi setva išla ravno. Zatim, seme razbacajte što ravnomernije i na kraju okopajte površinski sloj i prekrijte seme. Sitno seme je najbolje posejati u paralelnim redovima, a krupno seme sadite u malim grupama – takozvanim „odžacima“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor