Kako se pincira paradajz

Cvet paradajza je žute boje, dok su plodovi u početku zeleni a sazrevanjem dobijaju crvenu boju. U toku proizvodnje sadnica u plasteniku potrebna su kvalitetna mineralna đubriva. Ako se plod plasira na udaljena tržišta neophodna je ranija berba kada se pojavi ružičasta boja na vrhu ploda. Dozrevanje ploda može se vršiti u plitkim gajbama. Gajenje paradajza u našim uslovima moguće je na više načina. Orezivanjem biljke paradajza povećava se krupnoća i kvalitet ploda. Rana proizvodnja paradajza karakteristična je po tome što se najčešće gaji na jednom ili dva stabla, dok ostalo zakidamo odnosno pinciramo.

Čim paradajz dostigne visinu dovoljnu za vezivanje, počinje rast zaperaka. To su mali izdanci koji se pojavljuju na mestu odvajanja lista od stabljike. Slikovito rečeno, to su grane glavne stabljike, koje mogu narasti do u nedogled i potpuno preuzeti primat nad centralnom stabljikom.

Ilustracija: pinciranje paradajza, foto: http://www.centarzaprirodnumedicinu.com
Ilustracija: pinciranje paradajza, foto: http://www.centarzaprirodnumedicinu.com

Pinciranje se obavlja oštrim nožem ili makazama kada je dužina stabla od 3 do 6cm. Najbolje je pinciranje izvršiti pola centimetra od pazuha lista kako bi se sprečilo prodiranje bolesti u stablo biljke. Gajenjem na dva stabla često se koriste sorte niskog rasta. U tom slučaju glavno stablo zakidamo iznad treće ili četvrte, a bočno iznad druge ili treće cvasti. Sva bočna stabla u pazuhu lista treba ukloniti kako bi se tim povećala ranostasnost i prinos, dok bi plodovi bili nešto sitniji.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca