Šljivovica se može praviti i od suvih šljiva. Međutim, suve šljive sadrže i do 50 % šećera, koji onemogućava razmnožavanje kvasca a time i alkoholno vrenje, zbog čega plodove treba pripremiti kako bi se stvorili uslovi za rad kvasaca i alkoholnu fermentaciju.
Ovo se postiže tako što se na 100 kg suvih šljiva doda 300–350 l vode, zagrejane na 45 °C i ostavi jedan dan da plodovi nabubre. Na taj način sadržaj šećera se svodi na 10–12 % odnosno na količinu koju obično sadrže i sveži plodovi.
Potom se doda aktivni kvasac pa se sve dobro izmeša i ostavi da prevri, a potom se obavlja destilacija. Takođe, ukoliko se zakasni sa berbom šljiva pa plodovi prezre i sasuše se, kljuk treba razblažiti vodom kako bi se vrenje nesmetano obavilo. Rakija od suvih šljiva je veoma slična rakiji od svežih, s tim što ima specifičan ukus i miris.
Od 100 kg suvih šljiva može se dobiti oko 50 litara šljivovice jačine 50 Vol. % alkohola.