Nedimović: Tržište Srbije potpuno bezbedno

Tržište Srbije je potpuno bezbedno i u našoj zemlji nema nijednog zabeleženog slučaja svinje obolele od “afričke kuge”, poručio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je, gostujući na TV Prva, rekao da je reč o virusnoj bolesti svinja koja se ne prenosi na ljude, a upozorio je da je pojava ove bolesti problem za ekonomski potencijal zemlje.

– Tržište Srbije je potpuno bezbedno i nema ni jednog slučaja u našoj zemlji. “Afrička kuga” svinja je bolest koja nije postojala na prostoru Evrope i opasnija je od klasične kuge, napada disajne organe svinja i opasna je jer ne postoiji vakcina protiv nje – rekao je Nedimović.

On je dodao da se žarište ove bolesti pojavilo na oko 100 kilometara od granice u Mađarskoj, i podseća da je Srbija zabranu uvoza svinjskog mesa takođe uvela prema drugim zemljama, kao što su Poljska, Rumunija i Gruzija, još pre osam meseci.

Ilustracija: divlja svinja
Ilustracija: divlja svinja

Govoreći o subvencijama, Nedimović je rekao da se ove godine više novca izdvaja iz budžeta za poljoprivredu i podseća da je država obezbedila 4.000 dinara po hektaru zasejanih površina ratarima i da je taj novac isplaćen.

Kaže i da država plaća subvencije po jednom kreditu za poljoprivrednike od 300 do 10.000 evra, a govoreći o cenama nafte i mineralnom đubrivu u Srbiji, kaže da se slaže sa ocenom poljoprivrednika da je nafta skupa.

– Ona je 146 dinara na pumpama, ali to je preskupo. Treba nam oko 5 milijardi dinara da bi snizili te troškove, odnosno, smanjili cenu dizel goriva za 30 do 40 dinara. Mislim da ćemo naći rešenje, da tu temu stavimo ad akta za sledeću setvu – rekao je Nedimović.