Kako sprečiti pucanje plodova trešnje

Velika količina padavina u periodu sazrevanja trešnje može prouzrokovati pucanje plodova, cepanje pokožice. Napukli plodovi nemaju tržišnu vrednost, a istovremeno su dobra podloga za razvoj različih patogena i mogu prouzrokovati brzo truljenje. Velike količine padavina ne pogoduju ranim sortama trešnje, posebno sortama koje sazrevaju krajem maja, početkom i do sredine juna kao što su: Burlat, Freovija, Karmen, Samit, Van, Lionska rana, Stela, Sanbrest, Regina, Kordia i dr.
Pucanje ploda može biti različito. U obliku kružnih ili polukružnih pukotina oko peteljke, oko vrha ploda ili sa strane ploda. Pukotine su najčešće duboke i nepravilnog oblika.

Ilustracija: plodovi trešnje, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: plodovi trešnje, foto: Domaćinska kuća

Mere za sprečavanje pucanja plodova trešnje su:

• izbor manje osetljivijih sorti trešnje na pucanje
• fizičko uklanjanje vode sa površine plodova stresanjem stabla ili uduvavanjem vazduha u krošnju trešnje

• pokrivanje zasada plastičnim folijama ili drugim zaštitnim prekrivačima pri čemu se mora voditi računa o mikroklimatu ispod folije zbog mogućeg povećanja temperature vazduha koje može dovesti do povećanja vlažnosti vazduha i pojave gljivičnih oboljenja
• tretiranje stabla trešnje mineralnim solima, antitranspirantima, okvašivačima, biljnim regulatorima rasta i dr.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor