Ideja za vikend van grada- Etno selo Naša avlija

Ilustracija: Etno selo,, Naša Avlija

Na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu upoznali smo Sanju Zafirović, lepu, nasmejanu i prirodnu ženu. Ženu sa puno ideja, elana i entuzijazma. Mislili smo da je neka novinarka , koja je krenula sa nama na Sajam,  međutim Sanja je krenula sa svojom pričom:

-Suprug Đorđe i ja živeli su u Beogradu, ja  radila kao direktorka u osiguravajućoj kući,  a Đorđe kao fudbaler i trener. Jednoga dana su odlučili  da se presele u Blace, jer nam  život u gradu nije prijao. Želeli smo  mir i spokoj. Zaključali smo taj  deo života i krenuli u nov život.

Ads code goes here
Ilustracija: Etno selo.. Naša Avlija, Blace
Ilustracija: Etno selo.. Naša Avlija, Blace

Sanja je dobila nasledstvo i tako je to počelo. Seosko domaćinstvo je bilo zapušteno, sve su renovirali, mada nisu srušili, to su kao ona kaže bile čakmare, od blata, bratski pod, i tako  i krenuli sa ,,bajkom u kojoj žive“.

Ilustracija: porodica Zafirović
Ilustracija: porodica Zafirović

Mojoj mami Radi, koja nam je najveća moralna podrška, ispunila sam želju da ima puno dvorište dece, a to se dešava svaki put kada se kod nas slave dečji rođendani. Podarila sam joj četvoro unučića, Miloša i Noru, su na školovanju u Irskoj, i Ivu i Unu, koje žive sa nama. -Na pet minuta pešačenja od centra grada, nalazi se Etno selo ,, Naša avlija“.  Prostrano travnato dvorište sa dečijem igralištem savršeno je mesto za proslavu dečijih rođendana na otvorenom, priča nam Sanja., i nastavlja:  Stvorili smo mesto  na kojem se slave srpska tradicija i običaji i poštuju koreni predaka i nekadašnjeg života.

“Oboje radimo u restoranu jer želimo da naši gosti imaju osećaj da dolaze u domaćinsku posetu, a to bez nas ovde ne bi bilo moguće. Ja vodim kuhinju, marketing i administrativne poslove, a Đorđe je zadužen da kao pravi srpski domaćin ugosti goste” – ističe nam Sanja.

– Nisam se školovala za kulinarstvo, ali celog života kuvam. Kao majka četvoro dece, naučila sam da budem dovitljiva u kuhinji, a kuvanje me opušta, to je moj lek protiv stresa – objašnjava ona.

Ilustracija: hrana u restoranu
Ilustracija: hrana u restoranu

-Naše selo je sinergija grada i sela. Hrana koju služimo u restoranu je od namirnica lokalnog stanovništva. Prenoćište je u renoviranoj kući čatmari, tradicionalnoj srpskoj gradnji bez gvožđa. Mi smo odmor kod bake sa urbanim sadržajem. Nismo samo odmor na selu. Naši gosti pored gastronomskog užitka kod nas (specijaliteti od jaretine, jagnjetine ili dimljenog šarana) imaju mogućnost da prođu put vina. U neposrednoj blizini su dve luksuzne vinarije Toplički vinogradi i Todi . Pločnik-neolitsko naselje, rimski bunar, Prebreza nalazište mamuta su samo deo istorijske zaostavštine u našoj blizini. Đavolja varoš, Lukovska i Prolom banja su izletišta koja naši gosti mogu da obiđu organizovano kod nas. Pokazaćemo vam koliko je lepa naša zemlja kojoj ćete se iznova vraćati, ističe Sanja.

U njihovom restoranu na meniju su domaća jela, pite, pogače, sir, kajmar, sarme, roštilj na metar,  ali i specijalitete od šljiva, zaštitnog znaka Blaca, u kojem se leti organizuje manifestacija Dani šljive.-U znak zahvalnosti mojim precima u čijoj kući se sada nalazi kafana, posvetili smo im i jedan deo zida koji smo nazvali “zid časti” a gde se kao što vidite nalaze njihove fotografije, opisuje nam Sanja u svom etno ambijentu “ zid časti”, gde se na poseban način odaje pošta njenim precima.

Sanja poziva se ljude kojima je potreban mir da se jave.  rezervišu i odmore  u njihovom Etno selu.

Pozovite na tel: 060 5448866