Manifestaciju Dani šljive otvorila ministarka Jelena Tanasković

U Blacu  je danas otvorena 21. po redu manifestacija Dani šljive. Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Ivan Burgić, i  ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković .

Svake godine manifestacija okupi brojne posetioce iz svih krajeva Srbije i inostranstva, a akcenat manifestacije je na razvoju voćarske proizvodnje i brendiranju proizvoda od šljive.

Osnivanje ovog festivala inicirano je težnjama proizvođača šljive da ovo plemenito voće, proizvedeno na prostoru naše, ekološki zdrave sredine, dobije zasluženo mesto u ponudi poljoprivrednih proizvoda Srbije.

S obzirom  da je na teritoriji opštine Blace zasađeno preko 2 miliona stabala šljive, na više od 5 hiljada hektara površine, sa prosečnim godišnjim rodom od 6.000 vagona, to celu opštinu svrstava u vodećeg proizvođača šljive u Srbiji.

Na teritoriji Prokuplja se gotovo 70% stanovništva bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture poput oblačinske višnje i šljive.

Voće u Toplici je odličnog kvaliteta po zvaničnim analizama i među najboljim u Srbiji. Voćari se nadaju da će ove godine biti nešto veća od prošlogodišnje koja je bila 20 dinara i koja ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

15.04.2024.

Zaštita zasada šljiva od šljivine ose

14.04.2024.

Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

22.03.2024.

Jelena Tanasković: Obećavam da je država tu i da nećete ostati bez subvencije

15.03.2024.

Jelena Tanasković: Naš jedini cilj je da potrošimo svaki dinar u cilju unapređenja srpske poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca