Manifestaciju Dani šljive otvorila ministarka Jelena Tanasković

U Blacu  je danas otvorena 21. po redu manifestacija Dani šljive. Manifestaciju su otvorili predsednik opštine Ivan Burgić, i  ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković .

Svake godine manifestacija okupi brojne posetioce iz svih krajeva Srbije i inostranstva, a akcenat manifestacije je na razvoju voćarske proizvodnje i brendiranju proizvoda od šljive.

Osnivanje ovog festivala inicirano je težnjama proizvođača šljive da ovo plemenito voće, proizvedeno na prostoru naše, ekološki zdrave sredine, dobije zasluženo mesto u ponudi poljoprivrednih proizvoda Srbije.

S obzirom  da je na teritoriji opštine Blace zasađeno preko 2 miliona stabala šljive, na više od 5 hiljada hektara površine, sa prosečnim godišnjim rodom od 6.000 vagona, to celu opštinu svrstava u vodećeg proizvođača šljive u Srbiji.

Na teritoriji Prokuplja se gotovo 70% stanovništva bavi poljoprivredom, a posebno su rasprostranjene voćarske kulture poput oblačinske višnje i šljive.

Voće u Toplici je odličnog kvaliteta po zvaničnim analizama i među najboljim u Srbiji. Voćari se nadaju da će ove godine biti nešto veća od prošlogodišnje koja je bila 20 dinara i koja ne pokriva ni osnovne troškove proizvodnje.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.11.2023.

Važno saopštenje Ministarstva poljoprivrede

26.11.2023.

Poljoprivrednici i predstavnici Vlade Srbije postigli dogovor

18.11.2023.

Karavan „Najdomaćin 2023“ obišao Šabac

15.11.2023.

Jelena Tanasković pisanim putem uputila odgovore na zahteve poljoprivrednika

13.11.2023.

Evo ko će dobiti 35.000 dinara po hektaru

12.11.2023.

Važno saopštenje iz Ministarstva poljoprivrede

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca