Cvet sa mnoštvo boja

Gladiola, latinski naziv (Gladiolus hybridum) je biljka dobijena ukrštanjem čak četiri do pet vrsta. Gladiole imaju stabljiku koja može narasti u visinu i do 1,5 metar i sabljaste listove duge oko pola metra. Cvetovi su vrlo krupni, organizovani u klasove, nemaju miris, i najrazličitijih su boja. Cveta od maja do kraja avgusta. Pozemno stablo je lukovica. Rod gladiola obuhvata više od 250 divljih vrsta. Prirodno su rasprostranjene u Evropi, Africi i Aziji. Zbog svoje lepote, ovo cveće jako je popularno kao rezani cvet u cvećarstvu, za dekoracije i  bukete.

Gladiola se razmnožava lukovicama, koje se sade u proleće ili kad počne leto. Lukovice ne treba saditi dok ne prođe opasnost od hladnoća i mrazeva. Pre nego što ih budete sadili u vrtu, najpre ih zasadite u saksije i to u februaru, ako želite da gladiole ranije počnu sa cvetanjem. Tek kasnije sledi sadnja u baštu. Gladiola se može razmnožavati i semenom. Ali sejanje prepustite stručnjacima jer seme gladiole je malo osetljivije i reč je o komplikovanijem postupku. Lukovice treba da se sade u zemlju, okopanu na dubini od oko 30 cm. Obogatite zemljište fosfornim i kalijumovim đubrivom. Gladioli prija rastresito zemljište, dobre drenaže.

Preporučuje se da zemlji dodate I malo stajskog gnojiva. Lukovice pospite pre sadnje sumpornim prahom da biste ih zaštitili od bolesti. Vreme sadnje  lukovicas je u jesen. Napravite jame sa razmakom od oko 20 cm. Dubina treba da je od 5 do 10 cm. Stavite lukovicu u zemlju i prekrijte rastresitom zemljom. Kad se pojave izdanci i prvi listovi, prihranite biljku rastvorom osoke. Sa rastom biljke, prihranite je ureom. Tokom vegetacije gladiole, neophodno je redovno zalivanje. Na 3 do 4 nedelje, obavezno je okopavanje i plevljenje korova. Kada svi cvetovi gladiole precvetaju, stablo isecite na oko 3 cm od zemlje.

Ilustracija: gladiola-u-saksiji, foto: http://saznajlako.com/
Ilustracija: gladiola-u-saksiji, foto: http://saznajlako.com/

Zatim, u oktobru, lukovice izvadite jer su osetljive na hladnoće zimi. Te izvađene lukovice su već iscrpljene, ali na njima ćete uočiti jednu ili viče novih manjih lukovica. Njih treba saditi da biste dobili novu biljku.  Cvetaće tek za godinu – dve. Biljka procveta za oko osam nedelja posle sadnje.

Te mlade nove lukovice odmah posle  vađenja treba  odvojiti i staviti na prohladno mesto. Rasporedite ih   u tankom sloju i ostavite da se osuše.  Dobro je umočiti ih u rastvor nekog zaštitnog preparata, koje će suzbiti crvenog pauka. Složite lukovice i ostavite na mestu sa temperaturom od 5 do 8 stepeni, gde će mirovati do sledeće sadnje. Gladiole u bašti je potrebno saditi na mestima sa dosta sunca, ali da budu zaštićene od promaja i vetra. Možete staviti i neku vrstu oslonca biljki, za koji ćete gladiole privezati, jer im je stablo lako lomljivo. Ako ih sadite u saksije, na dno stavite malo šljunka, prekrijte baštenskom obogaćenom zemljom, stavite biljku, blago je pritisnite i zalijte. Držite na svetlom mestu i redovno zalivajte dok se pravilno ne ukoreni. Čuvajte od promaje i ulepšajte svoj balkon. Uzgajanje gladiola u vrtu ili bašti ne razlikuje se mnogo od uzgoja u saksijama. Cvetovi gladiole  otvaraju se od osnove ka vrhu cvetne stabljike, i potrebno je da se režu rano ujutru ili uveče po toplom vremenu.

Rezanje se odvija kada su otvorena dva do tri cveta u cvasti. Pri rezanju, ostavite gladioli minimum dva para listova koji će omogućiti rast novim lukovicama u zemlji. Uzgaja se veliki broj sorti, različitih po boji cIako važi za veoma osetljivu biljku, za lepoticu kao što je begonija vredi se potruditi. Potrebno je samo da joj pronađite odgovarajuće mesto na balkonu, u bašti ili u sobi i u njoj ćete uživati celog leta. Begonija cveta od jula do septembra. Ima prelepe žute, crvene, pink, tamnonarandžaste ili višebojne cvetove.

Postoji oko hiljadu različitih vrsta, a najpoznatije su sobna (Begonia elatior) i gomoljasta (Begonia tuberhybrida) begonija, kao i Begonia semperflorens, poznatija kao „devojačko srce“.veta, to su najčešće boje: bela, svetloroze, žuta, crvena a ima i šarenih gladiola.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.03.2023.

Vreme je za sadnju ovog cveća

13.12.2022.

Zaštita od hladnoće lukovičastog i gomoljastog cveća

29.12.2021.

Zaštita od hladnoće lukovičastog i gomoljastog cveća

12.11.2020.

Period mirovanja lukovičastog cveća

05.10.2020.

Vreme je za sadnju lukovica

06.12.2019.

Šta je bitno za lukavičasto cveće

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca