Vreme je za sadnju ovog cveća

Gladiola vodi poreklo iz Afrike i Mediterana gde je rasla kao divlje cveće. Pripada porodici irisa i postoji verovanje da ovaj cvet svojom lepotom može da „probije“ srce i najhladnije osobe i natera je da se zaljubi.

Simboliše hrabrost ali i ljupkost i lepotu, čuva pozitivnu energiju i porodični mir. Postoji verovanje da gladiole ne treba poklanjati ženama zato što simbolizuju mušku energiju ali je to samo jedan od brojnih mitova vezan za ovaj prelepi cvet.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Gladiole su rano prolećno cveće i sadi se već polovinom marta. Prija im blago peskovita zemlja i sunčano mesto. Tokom leta neophodno je redovno zalivanje kako bi imale dovoljno vlage za cvetanje. Vodite računa da ne preterate sa zalivanjem jer ukoliko ima previše vlage lukovica truli a cveće vene i suši se. Sade se, kao i druge lukovice, ali nešto dublje otprilike u jamu dubine 20 santimetara kao bi se dobro ukorenile i imale podlogu za snop uspravnog lišća i cvet. Između lukovica je neophodan razmak od 20 santimetara kako bi svaka biljka imala dovoljno mesta za rast i razvoj. Kako savetuju iskusni baštovani na dno jame treba staviti šaku peska ili sitnijeg šljunka kako bi se obezbedila dobra drenaža, potom đubrivo, najbolje stajsko, pa tanak sloj zemlje a zatim posaditi lukovicu. Ukoliko želite da vam cvetaju što duže gladiole sade u intervalima od  dve do tri nedelje kako biste tokom celog leta imali biljke u cvetu. Gladiole imaju uspravnu stabljiku i sabljaste, krute i dugačke listove koji su sa lica tamno zeleni a sa naličja nešto svetlije zelene boje. Do pune visine i cvetanja treba im negde između tri i četiri meseca što znači da će raskošno procvetati početkom leta.

Neophodno je zalivanje jednom u pet dana, a s prihranom ( jednom do dva puta mesečno) se počinje kad se pojavi prvi pupoljci. Lako se kombinuju sa drugim cvećem posebno onim koje raste kao tepih što će ujedno biti i prirodni malč koji će zadržavati vlagu koja je potrebna gladiolama. Cvetaju tokom celog leta a na jednoj stabljici najviše može biti 26 cvetova. Sjajan su izbor kao rezano cveće za bukete i vaze a režu se tek kad procveta i poslednji pupoljak na stabljici. Seku se rano ujutru ili predveče po lepom danu.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

27.09.2023.

Koje saksije su nabolje za vaše cveće?

26.09.2023.

Kada se saksijsko cveće unosi u kuću

12.09.2023.

Ovogodišnje jesenje izdanje „Novosadske cvetne pijace“

21.08.2023.

Tržište mašina i opreme za baštovanstvo i uređenje prostora prvu polovinu godine završava u opadajućem trendu

24.07.2023.

Zašto pčele vole ovo boju cveta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca