Odlućite sami: Jabukovo ili alkoholno sirće

Sirće se u ljudskoj ishrani koristi od davnina. Poznata je činjenica da su Rimljani pili jabukovo sirće kao osvežavajuci napitak, verujući u njegova lekovita svojstva. Sirće je prehrambeni proizvod, dobijen sirćetnom fermentacijom raznih voćnih vina i alkohola, ali i drugih sirovina zavisno od regije u kojoj se ono proizvodi.

Najčešće je to sirovina koje ima u izobilju, pa tako u Italiji i Francuskoj preovladava vinsko sirće, u Engleskoj sirće od ječma, u Aziji se proizvodi sirće od pirinča, a u Severnoj Americi jabukovo sirće. Sirće se koristi u ishrani kao začin, konzervans, a odlično može poslužiti u domaćinstvu kao dezifikaciono sredstvo, s obzirom na to da usporava rast i ubija mikroorganizme, ali i kao odstranjivač mrlja, vodenog kamenca i kao odlično biorazgradivo sredstvo za pranje prozora. Takođe je poznata njegova primena u farmaceutskoj industriji i pri izradi narodnih lekova.

U našoj zemlji sirće se proizvodi od melase, koja je nusprodukt pri proizvodnji šećera. Iz nje se izdvaja alkohol etanol, od kog se sirćetnom fermentacijom dobija alkoholno sirće. Osim melase, koriste se kukuruz i druge žitarice, razne vrste vina i voća.

Alkoholno i jabukovo sirće se razlikuju prvenstveno po organoleptičkim svojstvima – po ukusu i mirisu, a zatim i po sastavu. Alkoholno sirće se najviše koristi za konzerviranje povrća, kome daje svojstven ukus i aromu, dugo čuva njegovu svežinu, kao i vitaminski sastav.

Ilustracija: jabukovo sirće, foto: pixabay
Ilustracija: jabukovo sirće, foto: pixabay

 

Jabukovo sirće  je vrlo rasprostranjeno u ishrani našeg stanovnistva. Dostupno je kada je cena u pitanju, a može se vrlo jednostavno napraviti i u kućnim uslovima. Najkvalitetnije je sirće od divlje jabuke. Jabukovo sirće je bogato jabučnom kiselinom, koja je prirodna organska materija, ali i svim onim materijama koje možemo naći u samoj jabuci.

Ako želite da smršete i ubrzate metabolizam pre svakog obroka dve do tri kašičice jabukovog sirćeta stavite u čašu mlake vode i popijte na prazan želudac. Osim za one koji žele da istope višak kilograma, jabukovo sirće je odlično za lečenje akni, kožnih infekcija poput gljivica ili pigmentacijskih mrlja pa ga razredite s vodom i nanesite na kožu.

To što jabukovo sirće sadrži kiselinu, po prirodi stvari, ne čini ga čudotvornim sredstvom protiv bakterija, niti mu daje moć da „detoksikuje“ bilo koji viralan organ, kad smo već kod toga.

Antimikrobna svojstva jabukovog sirćeta pripisuju se produktima procesa fermentacije. Nauka ukazuje na smanjeni rizik od bolesti povezanih sa načinom ishrane, u slučaju korišćenja jabukovog sirćeta, ne od prehlada, infekcija i stomačnih tegoba izazvanih bakterijama i virusima.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca