Da li ste čuli za ovu biljku

Lišajevica je zeljasta biljka koja dostiže visinu do 25  cm i na zemlji obrazuje rozetu od duguljastih jajastih listova, dok se na njenom vrhu formira glavičasta cvast svetložute boje. Cveta od maja do septembra, a dobro uspeva na svim podlogama. U fitoterapiji se koristi cela biljka, uključujući i koren.

Lišajevica sadrži gorke materije, tanin, smole, sluz i flavonske derivate koji cvetu daju karakterističnu žutu boju. Poznata je kao izvrstan diuretik, pa se koristi u lečenju bolesti bubrega, pospešuje mokrenje i izbacivanje peska i kamenca. Opušta mišiće disajnih puteva, podstiče znojenje i iskašljavanje, zbog čega se koristi u lečenju kašlja, bronhitisa i upale pluća. Odlično je sredstvo za podsticanje koagulacije, pa se pokazala delotvornom u slučaju menstrualnog krvarenja i hemoroida, dok se sveži listovi lišajevice privijaju na rane, da bi se ubrzalo zaceljenje.

Za iskašljavanje

Pomešati po kašiku sitno iseckane lišajevice, sladića, majčine dušice, komorača, bokvice i lipe, i sve preliti sa 1,4 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 90 minuta, procediti i piti po 2 dl čaja tri puta dnevno pre jela.

Otok nogu

Pomešati po dve supene kašike sitno iseckanog lista i cveta ili korena lišajevice, peteljki trešnje i supenu kašiku lista matičnjaka, pa sve preliti sa 1 l ključale vode. Ostaviti poklopljeno dva sata, po želji zasladiti medom i piti u toku dana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.11.2017.

Oprezno sa lekovitim biljem

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca