Žari ali i leči

Prvi pisani tragovi o upotrebe ove biljke potiču još iz prvog veka, kada je korišćena kao lek protiv prehlade i opšte slabosti, te kao snažno sredstvo za detoksikaciju organizma.

Kopriva se upotrebljavala  kao izvrstan diuretik i laksativ, kao sredstvo za lečenje oteklina, nepravilne menstruacije, krvarenja, upale pluća, bolesti slezene, gangrenoznih rana, za lečenje kamena i peska u bubrezima i mokraćnim kanalima, kožnih infekcija, bolova u zglobovima, gihta, išijasa… Koprivu odavnina koriste i Rusi za jačanje cirkulacije i ubažavanje reumatskih tegoba, pa se u njihovim čuvenim banjama koriste metlice od koprive kojima se udara po telu. Rusi koprivu tradicionalno koriste i za lečenje bolesti jetre i žuči. Zbog velike koncentracije gvožđa nezamenljiva je u lečenju anemije.

Kopriva se koristi i u tekstilnoj industriji, jer sadrži vlakna koja su vrlo slična onima iz konoplje i lana. Domaćice su je koristile za čišćenje i pranje stakla, ogledala i posuđa koje bi izribale koprivom, isprale vodom i obrisale čistom krpom.

Kopriva je naša najbolja lekovita biljka za pročišćavanje krvi. Posebno se preporučuje za prolećnu kuru s obzirom da čisti i creva.

Ilustracija: kopriva, foto: pixabay
Ilustracija: kopriva, foto: pixabay

U narodnoj medicini se višenedeljna kura čajem od koprive preporučuje protiv oboljenja jetre, žuči i slezine, pa čak i u slučaju tumora ovog organa, zatim kod katara želuca, oboljenja disajnih organa, želudačnih grčeva i čireva, čira na dvanaestopalačnom crevu i kod plućnih oboljenja.Odličan je i za lečenje bolesti izazvanih virusima i bakterijama.

Kopriva se upotrebljava i kao lek za čišcenje krvi, protiv opadanja kose, reumatizma, groznice, prekomernog mokrenja, tuberkoloze pluća, bronhitisa, oboljenja zglobova, kamena u bubregu, za zarastanje rana, protiv  čira na želucu, nesanice, nervoze.

u 2 dl ključale vode sipate jednu kašičicu osušenih listova ove biljke i zatim poklopite. Ostavite nek odstoji oko pet minuta, nakon čega je potrebno procediti napitak. Pije se u manjim gutljajima, topao ili rashlađen, bez dodataka šećera ili drugih zaslađivača.

Čaj od koprive

Čaj od koprive se priprema tako što se u ključalu vodu stavi kafena kašičica koprive, poklopi se i ostavi da odstoji par minuta. Čaj ne treba kuvati, posle par minuta stajanja procedi se i pije u gutljajima. Preventivno se čaj od koprive pije samo jednom dnevno, a kod lečenja bolesti od 2-3 šoljice do 2 litre dnevno. Koristi se i u vidu tinktura (alkoholni ekstrakt).

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor