Kako pravilno presaditi cveće

Ilustracija. cveće u saksiji, foto: pixabay
Ilustracija. cveće u saksiji, foto: pixabay

Pravi momenat za presađivanje je kada primetite da je biljka prevelika za saksiju, a korenje izlazi kroz otvor na dnu. Pripremite saksiju za jedan broj veću i na dno stavite drenažni sloj (najčešće komadiće keramike ili stiropora). Biljku vadite iz saksije pridržavaajući zemlju dlanom. Staru iscrpljenu zemlju koja se prepoznaje po gubitku boje lagano očistite ne oštećujući korenje. Korenov busen stavite na zemljišni supstrat i dopunite saksiju. Na nekoliko dana ostavite saksiju u hladu da se podstakne uživljavanje.

Ilustracija: begonije u malim saksijama, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: begonije u malim saksijama, foto: Svetlana Kovačević

 

Cveće koje želite da presadite nekoliko dana ne treba zalivati, da bi se zemlja u saksiji osušila, ali ne potpuno. Saksiju uzmemo desnom rukom, a levom stablo biljke s dva srednja prsta leve ruke, te saksiju okrenemo.

Lakim udarom ruba saksije o sto izvučemo biljku zajedno sa zemljom. Nakon toga obavezno treba pregledati da li je koren zdrav. Sve korenčiće koji su se razvili izvan zemlje ili su truli treba odrezati oštrim nožem ili makazama, te odstraniti sve suvo lišće i povređene grane. Ovako pripremljenu biljku stavimo u sredinu saksije, rasplićemo korenčiće, sipamo zemlju i popunjavamo šupljine. U manjim saksijama zemlja se lako pritisne palcem, a u većim nabije pomoću drvenog kočiča.

Saksija se nekoliko puta protrese da zemlja ispuni sve šupljine uz koren biljke. Pri vrhu saksije ostavi se jedan deo nepopunjen zemljom, da bi se biljka lakše zalivala. Nakon presađivanja biljka se dobro zalije i ostavi na suvo i toplo mesto zaklonjeno od sunca. Posebno je važno prvih 8–14 dana pažljivo zalivati biljku. Jedino presađene kaktuse ne treba 4–5 dana zalivati, jer ne podnose vlagu. Presađene biljke u proleće ne treba naglo iznositi iz sobe već ih treba postepeno navikavati na spoljne uslove, najpre otvaranjem prozora, a zatim povremenim iznošenjem, pazeći da ne budu direktno na suncu.