Čaj od korena čička se priprema na sledeći način

Čičak od latinskog naziva Arctium (izvedeno od grčke reči arctos, što znači medved, aludira na čupavost čička, lappa specifično ime, izvedeno od reči, što znači “ugrabiti“. , eng. burdock, iz porodice Asteraceae (astera, belih rada, glavočika, porodice suncokreta). Čičak spada u dvogodišnje zeljaste biljke, prvo razvija dugačak, vretenast koren i krupne listove a zatim u drugoj godini razvija razgranatu stabljiku sa purpurno-crveni cvetom (nalik bodljikavoj loptici). Iako korovska biljka, ali je ne treba izbegavati.

Čičak je bogata i lepa biljka bledo zelene boje, sa razgranatom stabljikom visine od 90 cm do 120 cm a može dostići visinu i do dva metra. Raste iz dvogodišnjeg korena. Poreklom je iz umerenih regiona starog sveta, od Skandinavije i Mediterana, od Britanije preko Rusije, Bliskok istoka i Kine Do Japana, uključujući i Indiju. Naturalizovan je u SAD.

Čičak je obično korovska biljka, raste slobodno i rasprostranjen je svuda, na neobrađenom zemljištu gde ima dosta azota, pored puteva, živih ograda, atarima van naselja. Može da raste na bilo kom zemljištu, ali se korenje formira na dobro osvetljenoj i dreniranoj zemlji. Seme klija lako i može da se seje direktno u zemlju, bilo u jesen ili rano proleće, buši se na dubini od 45 cm na razmaku od 90 cm, seje se 2,5 cm u dubinu u jesen, ali manje u proleće. Prinosi su od 750 kg do 1 tone suvog korena po hektaru, dobijeni sa plantaža čička.

Ilustracija; čičak, foto: pixabay
Ilustracija; čičak, foto: pixabay

Čičak obiluje ugljenim hidratima i složenim šećerom inulinom preko 50%, sadrži fenolna jedinjenja, nezasićenena sumporna jedinjenja (polien, poliina), etarsko ulje, gorke materije, sitosterol, smolu, gumarabiku, čvrsta i isparljiva ulja, taninsku kiselinu i druge supstance koje se koriste za regeneraciji teško oštećenog tkiva. Plod, seme, koren, listovi U tradicionalnoj medicini se koristi plod, seme , koren i listovi čička za dobijanje esencije ili čaja za široku primenu kod različitih oboljenja uključujući i protiv trovanja, prehaldu, giht, reumatizam (koristi se čaj od čičkovih semenki), stomačna oboljenja (varenja, čireva, katara želuca, nadudosti) raka, dijabetesa, regeneracije i čišćenja jetre.

Čaj od mladog lišća čička se koristi upravo za katar želuca, protiv nadutosti a dobro sredstvo je protiv čireva, gnojnih rana i ranica u ustima. Ima odlična svojstava u prečišćavanju krvi (leči anemiju i leukemiju), diuretika, pospešuje znojenje i koristi se kao sredstvo za pročišćavanje, i povoljno utiče na nervi sistem. Biljna infuzija od listova je delotvorna za zategnutost, snagu i tonus stomaka kao i u nekim oblicima dugoročnih probavnih smetnji. Kada se koristi spolja, u obliku mekinja, listovi su visoko rastvorljivi koriste se za otekline, kostobolju, smanjuje modrice i površinske upalne procese generalno. Iz semena se koristi i tinktura i ekstrakt tečnosti i obe imaju lekovito (antibakterijsko i antiinflamatorno) dejstvo kod hroničnih kožnih oboljenja. Seme čička se koristi za pravljenje čičkovog ulja, i dobar je u borbi protiv peruti i opadanja kose.

Suv koren u prahu ove biljke se koristi u kombinaciji sa jestivim maslinovim uljem , protiv gnojnih rana. Preparate ove biljke mogu koristiti i najosetljivije osobe deca, trudnice i dijabetičari tj, ne koriste ih samo oni koji su alergični na biljke iz ove porodice, Asteraceae. Čak se često promoviše i kao afrodizijak. Spolja se koristi za različite ekceme, čireve i probleme sa ljuspičastom kožom. Tradicionalna fitoterapija naziva čičak „čistačem kože“ tako da je on idealna zamena za skupu kozmetiku. Da bi se postigao efekat potrebno je koristiti duži period, kura koja traje od 3-4 nedelje, i ponekad se ponavlja posle 7-10 dana pauze. Na početku korišćenja može doći do pogoršanja bolesti kože, međutim tek na kraju terapije/ kure vidi se pravo delovanje i efekat na kožu.

 Čaj od korena čička se priprema na sledeći način: potrebno je jednu kašičicu osušenog i usitnjenog korena čička staviti u 2,5 dl vode i staviti da se kuva. Kada čaj proključa, kuvati na umerenoj temperaturi još 2-3 min. nakon toga skloniti čaj sa vatre, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 min. Nakon toga procedite čaj i pijte 2-3 puta dnevno sa medom. Čaj možete koristiti kao i za obloge tako i za kupke. Mast od korena čička Za opečenu kožu, čireve, rane i lišajeve spravlja se preparat sa korenom čička i svinjskom masti. Prilikom pripremanja koren čička se dobro očisti i opere, a zatim nareže na sitne komade, iz kojih se zatim iscedi što više soka. Na drugoj strani pripremiti čistu i kvalitetnu svinjsku mast u količini koliko je isceđeno soka. Zatim se ova dva sastojka mešaju zajedno sve dok ne dobiju izgled guste kašaste mase. Ovako pripremljena mast čuva se u porculanskoj posudi (nikako u metalnoj), dobro zatvorena u frižideru. Kao lek se stavlja na kožu nekoliko puta u toku dana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca

Reklamni prostor