Superior iz Velike Plane napravio čudo u Rusiji

Pre desetak dana u Astrakhanu na jugu Rusije, Superior je na imanju Astrakhanskog Univerziteta,  uz prisustvo nekoliko svetskih firmi,  predstavio svoje proizvode ruskim proizvođačima. Na svetlost  dana iz šume listova paprike i paradajza,  izašli su plodovi srpskih paprika i paradajza.

Sve naše aktivnosti od februara meseca, predavanja, obilasci terena, pustinjski pesak i žarko sunce, sad više nisu bili važni. Važno je jedino da su naše parike, Slonovo Uvo, Amanda, Somborka, Plavi Patlidžan Crni Princ, Paradajz Roker i Kruna bili zvezde dana.

Ilustracija:Superiorova paprika, foto: Nebojša Đinović
Ilustracija:Superiorovo povrće, foto: Nebojša Đinović

Sve naše predrasude o Rusiji kao zemlji,  koja ne može da proizvodi povrće, pale su u vodu. Naša znanja i pristupi proizvodnji,   tamo ne važe. Tamo se radi jedan potpuno drugačiji način proizvodnje rasada, sadnje, navodnjavanja. Mi ga u Srbiji nikada ne bi primenili, pa ko bi još sadio papriku na 140 cm između redova! Ali eto tamo je to dobitna kombinacija, i to baš dobitna.

Prinos crnog luka se kreće od 130 do 180 tona  po ha! Prinos plavog patlidžana je od 100 do 120 tona po ha. Neverovatno, ali i neverovatno dobro.

Ilustracija: Gubernator Žilkin, Nebojša Đinović, i ministar poljoprivrede Galkin
Ilustracija: Gubernator Žilkin, Nebojša Đinović, i ministar poljoprivrede Galkin

Na početku naše saradnje, bojali su se rusi, kad kažem rusi mislim na Uzbeke, Kirgize, Turke koji se bave povrtarstvom jer su oni i njabolji povrtari, da će Slonovo uvo da pocrveni do prvog septembra. Bojali smo se mi da ne naiđe kakva Sibirska hladnoća,  ali sve je to bio neopravdano. Sibirska hladnoća dolazi tek u decembru a Slonovo uvo je počelo da se bere početkom Avgusta. Dobitna kombinacija za obe strane!

Mi koji smo došli iz Srbije i najkišovitijeg jula,  nismo mogli da se naviknemo na toliku temperaturu u Astrakhanskoj pustinji. Čudili smo se kako su stabla paprike tako puna lista, kako nemaju tačku bakterioze i kako su krupni plodovi! Međutim za čuđenje nema vremena, televizije se okupljaju , sevaju blicevi i fešta kreće.

Ilustracija: polje povrća u Rusiji, foto: Nebojša Đinović
Ilustracija: polje povrća u Rusiji, foto: Nebojša Đinović

Dekan Astrakhanskog Univerziteta, Dmitrij Anufrijev je otvorio skup, pozdravio goste,  i zahvalio se našoj firmi koja je po prvi put prikazala svoje proizvode u Rusiji. Naše sorte su na oglednim poljima imale najveću bujnost, po 10 do 12 krupnih plodova na biljci tako da smo i mi iz Srbije bili pozitivno iznenađeni!

Imali smo tu čast da budemo postavljeni ispred svetskih semenskih kuća.

Veliku čast nam je ukazao i gubernator Astrahanske oblasti Aleksandar Žilkin, kao i Ministar poljoprivrede te oblasti, Galkin Aleksej Nikolajevič.

Gubernator se oduševio ukusom paprike Slonovo Uvo kao i kupusom Adut koji je kod njih za 45 dana napravio glavicu od 2 kg!

Sve u svemu, Dani polja traju kratko, dok se na stolovima ne postavi Boršč i Votka.  Tako da su za nama ostale biljke na pustinjskom suncu ali i pogledi ljubomorne konkurencije.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

03.12.2018.

Učite od najboljih

01.11.2018.

Superiorova poseta Južnoj Koreji

27.09.2018.

Superior: Velika Plana na svetskoj gastronomskoj mapi

01.08.2018.

Srpska firma održava Dane polja u Rusiji

27.06.2018.

Iz Superiora savetuju: Zašto je dobro jesti koprivu

12.06.2018.

Sadnice iz Superiora: Trap, gater ili prosto – korito od UV stabilne plastike

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca