Domaćice gajite ovaj cvet

Ilustracija: japanska dunja, foto: pixabay
Ilustracija: japanska dunja, foto: pixabay

Japanska dunja je poreklom iz istočne Azije. Pripada porodici ruža, Rosaceae. Dunja je listopadni trnoviti grm koji se uzgaja zbog prekrasnih jednostrukih ili dvostrukih cetova raznih boja: žarkocrvene, ružičaste, bele, narandžaste, koralno crvene i crvene. Cveta u rano proleće, pre listanja.

Sadnice ovog žbuna nisu skupe, a može da se gaji i u saksiji i oblikuje prema želji, pa su sve to razlozi zašto treba nabaviti ovu biljku. Japanska dunja se gaji zbog izdržljivosti na gradske uslove, hladnoću, ali i sušu.

Ilustracija: japanska dunja, foto: pixabay
Ilustracija: japanska dunja, foto: pixabay

Razmnožava se semenom i  reznicama.

Rano ujutro, pre vrućina, oštrim nožem, sa zdravih i dobro razvijenih biljaka se uzimaju reznice veličine 7.5-15 cm. Reznice se uzimaju sa ovogodišnjih, zdravih i dobro razvijenih izboja koji nemaju tragova bolesti na sebi, i nisu oštećeni od insekata. Izboji prema vrhu biljke su najkvalitetniji. Rez pravite ispod najdonjeg lista. S donje polovine reznice uklonite sve listove, a ako je reznica bujna, deo gornjih listova prikratite na 1.

Kod uzimanja reznica rez mora biti ravan i čist, stoga je veoma važno da uzimate reznice oštrim i čistim alatom. Idealan je oštar nož. Kako bi reznice održale dobru vitalnost, potrebno ih je odmah nakon branja, a do sadnje, staviti u plastičnu vrećicu. Vrlo je važno da što je pre moguće stavite reznice u supstrat, kako se ne bi oštetile zbog vrućina.

Dobro se razvija na plodnim zemljištima (ilovača). Kalcijum u zemljištu doprinosi formiranju cvetova i  plodova, pa se može saditi i na zemljištima bogatim krečom.

Cveta pre listanja, u martu ili aprilu belim, crvenim, ružičastim ili narandžastim cvetovima. Dešava se da rani prolećni mrazevi unište pupoljke i tako uzrokuju izostanak cvetanja. Takođe, može da se dogodi i da žbun godinama ne cveta iako u proleće lepo olista.

Sadnice ovog žbuna nisu skupe, a može da se gaji i u saksiji i oblikuje prema želji, pa su sve to razlozi zašto treba nabaviti ovu biljku.