Jedan od načina da pčele prezime

Za uspešno prezimljavanje pčela od velikog značaja je obezbeđenje pčela od svake vrste uznemiravanja, jer se to može negativno odraziti na zimsko pčelinje klube (rasturanje klubeta, obezmatičavanje, pa i uginuće društva). Otuda, preko zime, u pčelinjak može ulaziti, po ukazanoj potrebi, samo pčelar. Od velikog značaja je i zaštita pčela od jakih vazdušnih strujanja, što se postiže postavljanjem vetrozaštitnog pojasa.

Ilustracija, foto: papabearhoney.com
Ilustracija, foto: papabearhoney.com

Najnovija pčelarska praksa preporučuje da pčele krajem leta i početkom jeseni treba obavezno prihraniti sa nekoliko obroka sirupa (8-15 litara) i u slučajevima kada u to vreme ima dovoljno meda u gnezdu. Ovo treba uraditi tako da se višak prirodnog meda iznad 15-20 kg oduzme od pčela, tj. iscedi, a potom se pčele, kada im se saće vrati, prihrane sirupom do potrebne ukupne količine hrane. Ovim se postiže dve vrlo bitne stvari od značaja za prezimljavanje pčela: Prvo, pod uticajem prehrane matice će s jeseni leći veći broj jaja, pa će pčelinje društvo ući u prezimljavanje s većim brojem pčela radilica, koje će prezimeti i u proleće učestvovati u njegovom bržem prolećnom obnavljanju; drugo, hrana preradjena od šećernog sirupa biće lagerovana u ćelije saća iz kojeg se izvodi poslednje jesenje leglo, gde će se preko zime i nalaziti zimsko pčelinje klupče. Ova hrana je lako svarljiva, nema nesvarljivih materija, kalorično je vrlo jaka i pčelama omogućuje uspešno prezivljavanje i na dugim i oštrim zimama. Danas se smatra da odnos hrane u gnezdu u vidu prirodnog meda za prezimljavanje i hrane preradjene od sirupa treba da bude približno istih količina.

Pčelama se dodaje i čvrsta hrana u toku zime. To su pogače, koje se prave od šećerno-mednog testa, uz dodatak još nekih sastojaka koje pčelari znaju. U slučaju da iz nekog razloga nismo obezbedili dovoljno hrane pojedinim društvima, takvim društvima se u proleće dodaje sirup,kada je spoljna temperatura optimalna, nikako u prohladnim danima, prvenstveno zbog nozemoze.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca