Ponovo protesti?

Tri meseca nakon što su blokirali magistralni put ka Crnoj Gori kod Prijepolja i više od dva od kada im je država obećala da će razgovarati sa hladnjačarima i obezbediti cenu od 125 do 130 dinara po kilogramu, proizvođači maline ponovo najavljuju proteste.

I osnivanje političke partije, jer kako kažu, ne mogu da nađu način da se izbore za sebe, ali i za sve ostale poljoprivrednike koji u Srbiji ne mogu da žive od svog rada.

Iz Asocijacije udruženja proizvođača maline su pred početak leta rekli kako su nezadovoljni akontnom cenom od 120 dinara, te da ništa ispod prosečne izvozne cene griza, koja je prošle godine bila 1,75 EUR, nije u redu.
Međutim, kako je prošlogodišnji rod bio mnogo bolji od ovogodišnjih 2,5 do tri tone po hektaru, iz Asocijacije su u junu poručili kako bi bili zadovoljni i sa 170 ili 180 dinara.
Ilustracija: maline
Ilustracija: maline
Kraj septembra je, a malinari su daleko od te cene.
Nezadovoljni cenom maline su i u ivanjičkom kraju. Proizvođač malina iz Ivanjice Stevan Ocokoljić za to krivi hladnjačare i državu koja im je dozvolila da imaju monopol.
– Jedino je Arilje svoju malinu moglo da proda za 150 dinara, dok je u opštini Ivanjica u kojoj se uzgaja trećina srpske maline cena bila u proseku ispod 100 dinara. Dve trećine maline Arilje kupuje od nas, ali oni mogu da je prodaju po većoj ceni zato što su zaštitili geografsko poreklo – napominje Ocokoljić.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca