Znate li šta je vurda?

Manifestacija „Vurdijada“,  održana je juče, u mestu Babušnica, nedaleko od Pirota. Ovu manifestaciju organizovala je  „Turistička organizacija Babušnica“. Štandovi su bili  natkriveni, a izradu štandova je kroz projekat finansiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Oni će nakon manifestacije ostati u trajnom vlasništvu Turističke organizacije.

Ilustracija: vurda na Vurdijadi, foto: S.K. /Domaćinska kuća
Ilustracija: vurda na Vurdijadi, foto: S.K. /Domaćinska kuća

Osnovni cilj manifestacije je promocija vurde.Vurda je autentičan proizvod lužničkog kraja,koji se pravi od ceđenog mleka.Pokušaji da se vurda pravi van Lužnice nisu dali rezultat.Mnogi će reći da je tajna u mleku,ali šta je to što mleko u ovom delu Srbije čini posebnim nije poznato.

Ilustracija: Učesnica na Vurdijadi, foto: S.K. /Domaćinska kuća
Ilustracija: Učesnica na Vurdijadi, foto: S.K. /Domaćinska kuća

„Prava vurda se pravi isključivo od kravljeg mleka, koje se prokuva, ohladi, uzme se mala količina kiselog mleka, kod nas poznatija kao potkvasa, to se sve sjedini i utopli da se potkvasi. Kad se mleko ukiseli, procedi se kako bi se izbacila voda i tada može da se servira kao presna sa malo soli, ili za zimu se konzervira sa suvom paprikom koja se usoli, onda ona prevri i može da se konzumira sa bilo kojim jelom, a najbolje sa domaćom ljutom rakijom“, istakao nam je Milan Stamenković, direktor Turističke organizacije Babušnica.

Posetioci su mogli da uživaju u degustaciji vurde i drugih autentičnih jela ovog kraja, kao i da kupe proizod po kome je Babušnica postala poznata. Iz Opštine najavljuju veća izdvajanja za poljoprivredu, kako bi što više ljudi počelo da proizvodi vurdu koja bi mogla da dobije i geografsko poreklo.

Ilustracija: Milan Stamenković i Goran Dimitrijević, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Milan Stamenković i Goran Dimitrijević, foto: Domaćinska kuća

Na  ovogodišnjoj Vurdijadi za najbolju vurdu izabran je proizvod gazdinstva Nikolić iz sela Vave pored Babušnice, drugo je osvojio Miroslav Vidanović, dok je treće mesto osvojila Evica Stojković. Žiri  na čijem čelu je bio Nenad Gladić – Lepi Brka, spremio je i odlične specijalitete sa vurdom, koje su imale prilike da probaju i članovi udruženja agrarnih novinara, Dan“.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca