Većina od nas ima običaj da popije sok pre jele. Ako popijemo sok, voćni šećeri, glukoza i frukroza brzo stižu do tankog creva. U periodu kada nije uzimana hrana, tanko crevo ne prerađuje unetu fruktozu, tako da taj šečer odlazi u debelo crevo. Tada fruktoza dolazi u kontakt sa ,, dobrim bakterijama“, koje nisu u stanju da prerade taj šećer. To nije dobro, jer utiče na crevnu floru i zdravlje.
Istraživanja su pokazala da sokove ne treba piti pre jela, nego posle jela, tako je i sa slatkišima i voćem, ali sve umereno.
Mnogi ljudi misle da su voćno sokovi zdravi, pa popiju po pola flaše. Ako popijete 150 ml soka, to može da vam zameni jednu porciju voća, ali ne treba preterivati. Putem soka ćete uneti tečnost i vitanim C, ali morate da budete svesni da on sadrži šećer – kaže ona, dodajući da, ako ste u prilici da birate, uvek treba da se odlučite za celu vočku, zbog dragocenih vlakana.