Dobar podrum za čuvanje flaširanog vina mora ispunjavati sledeće zahteve:
– podrum mora biti mračan, jer to pozitivno doprinosi dugom i harmonicnom starenju vina
– boce moraju biti postavljene u horizontalan položaj kako bi se sprečilo isušivanje zapušača što bi uslovilo opasan kontakt vina sa vazduhom. U horizontalnom položaju zapušac (pluta) je natopljen vinom, čime se pojava isušivanja sprečava,
– temperatura čuvanja vina je 11℃ (idealna) mada može da se kreće i do 14℃. Najvažnije je sprečiti variranje temperature koja ubrzava neželjeno starenje vina. Vino ne trpi fizičke šokove kao što su nagle promene temperature,
– vlažnost vazduha u podrumu je od izuzetne važnosti jer direktno utiče na kvalitet zapušača, najbolja vlažnost je između 65% i 80% koja sprečava isušivanje zapušača sa jedne strane, a sa druge strane ova vlažnost ne oštećuje etikete na bocama,
– podrum za čuvanje vina mora imati čist miris, pored toga podrum mora biti tiho mesto, bez vibracija ili drugih fizičkih šokova koji bi štetili harmoničnom starenju vina. U toku odležavanja vina zapušači i boce se moraju pažljivo pratiti.
Defektne i stare zapušače kod arhivskih vina treba zameniti. Veoma retko u podrumu insekti mogu napasti zapušač i izbušiti ga što bi uzrokovalo curenje vina i vrlo brzo kvarenje vina u boci. Takve zapušače treba promeniti, a stavljanje kapsula preko zapušača služi odvraćanju insekata i zaštiti zapušača. Ljubitelji vina koji imaju svoje podrume za čuvanje vina morali bi imati registar u koji bi unosili sledeće podatke za svako vino:
- ime vina i gegrafsko poreklo
- godinu berbe
- ime proizvođača
- mesto i datum nabavke vina
- komentare o periodičnom testiranju vina
- broj boca
Ove informacije ne samo da obezbeduju dobar menadžment u podrumu već i osiguravaju da pojedina vina nudimo kad su na vrhuncu kvaliteta.
Treba imati na umu da vina u toku starenja prolaze kroz tri faze i to: faze mladosti, zrelosti (najbolji balans i razvijen buke) i opadanja kvaliteta. Vina dobijena iz dobrih godina mogu biti u fazi mladosti nekoliko godina čak i decenija što zavisi od lokaliteta
gde je grožđe uzgajano, vrste grožđa, primenjene tehnologije i naravno klimatskih uslova. Nakon faze mladosti vino ulazi u zrelu fazu kad je njegov kvalitet najbolji i kad ga treba piti. Dužina ove faze zavisi takođe od mnogih faktora ali osnovno je prepoznati ovu fazu kad je vino u najboljem balansu, tada ga treba piti, ne dozvoliti da vino uđe u fazu opadanja kvaliteta.