Kako rezati šljivu

Rezidba je agrotehnička mera koja treba da omogući da se obrazuju i održe krune (krošnje) šljiva pogodnog oblika i veličine u koje prodire dovoljno sunčeve svetlosti da bi se uspostavila i očuvala ravnoteža između rasta i rodnosti (fizioloska ravnoteža). Osnovni cilj rezidbe šljiva je da se uz minimalna ulaganja u proces proizvodnje obezbedi dobar vegetativni prirast i rana, redovna, obilna i dugotrajna rodnost i visok kvalitet plodova. To naj lakše može da se ostvari kad se dobro upoznaju biološke osobine vrsta i sorti šljiva, a posebno njihovo ponašanje u određenoj sredini i na osnovu toga izabere odgovarajući način rezidbe.

Sorte šljiva se režu u zavisnosti od vegetativnog rasta i rodnih grančica na kojima pretežno rađaju. Na dugim letorastima pretežno rađaju američke i japanske sorte, a takođe i naše sorte čačanska rodna i valjevka. Vitalnost rodnog drveta u nižim delovima krune kod ovih sorti se održava prevođenjem primarnih i sekundarnih grana na nižu bočnu granu ili rodnu grančicu. Kod sorti koje rađaju pretežno na kratkom rodnom drvetu (italijanka, renklode, stenlej) neorezana stabla se brzo iscrpljuju a pojedine rodne grančice suše. Kod njih ostavljaju se dvogodišnje grančice sa jednogodišnjim letorastom, gde se iz vegetativnih pupoljaka na dvogodišnjoj grančici i novom letorastu obrazuju nove majske kitice. Ukoliko se ovakva rezidba ne vrši svake godine može se destiti da voćke jedne godine prerode, a druge da slabije rode, tj da alternativno rađaju.

Kod nerezanih stabala sorti šljiva koje obrazuju zatvorenu krunu , sa uspravnim rastom skeletnih grana (požegača i većina evropskih  sorti), rod se premešta na periferiju krune i takve grane se savijaju pod teretom roda, a na pregibima izbijaju vodopije. Kod ovih sorti je neophodno svake godine ostaviti jednogodišnje grane, dužine 30 – 40 centimetara, kako bi se na njima u toku godine obrazovale kratke rodne grane. Prosvetljavanje krune se postiže skraćivanjem skeletnih i poluskeletnih grana na jednu bočnu granu i letorast uz obaveznu izolaciju vrhova tj. proređivanja letorasta pri vrhu grana.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca