PRAVILA, GREŠKE I USPEH U GAJENJU OVACA

Bez obzira na motive koji stoje iza želje da se bavimo ovčarstvom, za uspešnu proizvodnju važe ista pravila, a to su:

– pravilan izbor smera i sistema proizvodnje

– kontrolisana proizvodnja

– usavršavanje tehnike gajenja

– humano postupanje sa životinjama

Najčešće greške koje prave odgajivači ovaca su rezultat samovolje i neuvažavanja mišljenja i preporuka stručnjaka, a ogledaju se u sledećem:

– odsustvo jasnog cilja proizvodnje

– stihijsko odvijanje proizvodnje

– zablude oko realnog kvaliteta sopstvenih grla

– nedostatak proizvodne evidencije

– odsustvo želje za usavršavanjem

– loš marketing

Da bi farmer ostvario visoku proizvodnju po grlu mora da obezbedi nekoliko uslova:

– genetski potencijal ovaca

– visoka koncepcija (140-160%)

– niska stopa uginuća jagnjadi (ispod 8%)

– dobar kvalitet proizvoda (meso, mleko, vuna)

– duže vreme korišćenja ovaca u priplodu

Prvi uslov je kvalitet ovaca koje gajimo i njihov genetski potencijal. Ovde se često greši i misli da nabavkom dobre rase rešavamo sve i stavljamo tačku na dalju brigu o uspehu proizvodnje. Rasa je samo genetski potencijal, i ona će ispoljiti svoj potencijal onoliko koliko mi budemo sposobni da upravljamo njome. Sve zavisi od nas i našeg znanja, a sa time u vezi je i naša zarada kao krajnji cilj proizvodnje.

Drugu polovinu faktora čine ne baš lako opipljivi uticaji. Moramo da sakupljamo informacije o tržištu, da sagledavamo resurse sa kojima raspolažemo i koji su nam potrebni, da planiramo proizvodnju i razvijamo strategiju marketinga kako bi naša roba imala bolju cenu, a naša farma poslovala sa dobitkom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca