Ovo morate probati

Na festivalu,, Prolećni ukus fest“ pažnu nam je privukao štand sa ćurećim mesom,pod nazivom,, Igra ukusa“ i dva mladića nasmejanog lica, puni šale.  Tri generacije, dve porodice i samo jedan cilj: tradicionalan, ukusan i zdrav proizvod na trpezama nama dragih ljudi.

Ćureća pršuta je delikates starih majstora, koji tradiciju spremanja zdrave i ukusne hrane čuvaju od zaborava. Način pripreme svoju tajnu krije u iskrenosti i posvećenosti svakom detalju. Domaće ćureće meso, začinjeno samo sa solju i belim lukom, dimljeno na bukovom drvetu i sušeno na banatskom vetru, razigraće vam čula i oduševiti vas svojim mirisom i ukusom.

Ilustracija: ćureća pršuta, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: ćureća pršuta, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

Kako nam je istakao Mirko Bunčić, deka  je odrastao u Karlovcima u Hrvatskoj, za vreme rata je izbegao i skrasio se u Pančevu. Curke nabavljaju iz Malog Iđoša, sa farme uglednog domaćina, koji ih hrani organskom hranom, i ćurke su vrhunskog kvaliteta.

Proizvode prodaju za sada putem interneta, i zadovoljni su prodajom. Cena 100 gr ovog mesa je 320 dinara, ali pravi proizvod ima svog kupca. Od 2 kg mesa dobije se kilogram pršute.

Naša specifičnost je da isporuke na vašu adresu radimo lično,i pravimo pršuticu našim rukama. U našim isporukama volimo da popričamo sa vama, upoznamo se, popijemo po koju kafu ili domaću s nogu, poručuje Mirko čitaocima portala Domaćinska kuća, i dodaje: Spartanci su još od malih nogu jeli ćureću pršutu,  svakoga dana, doručak, i posle treninga. Znali su da ćureća pršuta ima 42% proteina i da je kao takva idealna za rast i snagu mišića.

Ilustracija: ćureća pršuta, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća
Ilustracija: ćureća pršuta, foto: Svetlana Kovačević, Domaćinska kuća

 

Ćurka je najkrupnija domaća živina i najveći “proizvođač” kvalitetnog mesa. Imajući u vidu da je ishrana ćurki jeftinija od ishrane kokošaka, a procenat proteina, tj. kompletnost profila amino kiselina, daleko veći nego kod ostalih vrsta mesa, teško je shvatljivo zašto se u Srbiji ćureće meso tako malo koristi?!

U našoj zemlji ćureće meso učestvuje sa oko 8 -10 % u ukupnoj proizvodnji mesa živine što je nedovoljno i neprihvatljivo uzveši u obzir sve pogodnosti koje sa sobom donosi ovo meso vrhunskog kvaliteta.

Ćureće meso je obavezan specijalitet na trpezama u vreme božićnih praznika u mnogim zemljama Zapadne Evrope i Severne Amerike, ali se sve češće pojavljuje i u drugim krajevima sveta.

FB STRANICA: https://www.facebook.com/Igraukusa/

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca