Kako deluju boje cveća na čoveka

Objavljeno: 12 juna 2019

Kao što svaki cvet ima svoje značenje tako i boje bude različita osećanja. Plavo cveće ima moć da umiruje, smanjuje stres, nervozu, bes i negativnu energiju. Kada smo okruženi žutim cvećem, postajemo veseliji, radosniji, pozitivniji i nasmejaniji. Narandžasta boja budi želju za životom, uvećava elan i entuzijazam, pa ako ste neraspoloženi u poslednje vreme, birajte cveće u ovoj boji.

Crvena je boja krvi i vatre, ima veze sa snagom, odlučnošću, energijom ali ujedno označava i  strast, ljubav, požudu. Spada u red intenzivnih boja i dokazan efekat na ljude je da ume da ubrzava metabolizam, podiže pritisak i ubrzava metabolizam. Vrlo je vidljiva i dominantna.

Ilustracija: Ruže u dvorištu, foto: Ilustracija: ruže u dvorištu, foto: https://bramanswanderings.files.wordpress.com
Ilustracija: Ruže u dvorištu, foto: Ilustracija: ruže u dvorištu, foto: https://bramanswanderings.files.wordpress.com

Boja neba i mora simbolizuje prostor i slobodu. Često se povezuje sa osećajima stabilnosti, poverenjem, mudrošću i inteligencijom. Plava boja utiče na čoveka umirujuće i usporava metabolizam. Kada konsultujemo heraldiku, plava označava iskrenost i pobožnost. U današnje vreme je postala simbol muškosti i vrlo je prihvaćena kao odevna kombinacija .

Boja prirode. Malo je toga što ume da nas oraspoloži kao što već vekovima radi zelena boja. Pogotovo danas, kada nam se većina života odvija između betona, metala i plastike, zelena boja nam vraća harmoniju, svežinu i približava prirodi nanovo. Sama zelena boja ima značajnu simboliku sigurnosti i plodnost

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 1

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar