Bespovratno ustupanje zemljišta mladima

Ilustracija: Obradivo zemljište, foto: S.K.
Ilustracija: Obradivo zemljište, foto: S.K.

Početkom naredne godine očekuje se da bude raspisan javni poziv za bespovratno ustupanje zemljišta mlađima od 40 godina koji žele da se bave poljoprvredom, rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić

Početkom naredne godine očekuje se da bude raspisan javni poziv za bespovratno ustupanje zemljišta mlađima od 40 godina koji žele da se bave poljoprvredom, rekao je ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

On je za tv Pink rekao da u Srbiji postoji 200 hiljada hektara slobodne državne zemlje i ideja Odbora za selo SANU je da se bez nadoknade mladim ljudima koji žele da se bave poljoprivredom podeli ta zemlja sa strikntno utvrđenim pravilima koorišćena.

Krkobabić je rekao i da je ovaj predlog već utemeljen i biće prosleđen Vladi Srbije.

Ilustracija: poljoprivredno zemljište, foto: S.K.
Ilustracija: poljoprivredno zemljište, foto: S.K.

Govoreći o formiranju Nacionalnog tima za preporod sela, on objašnjava da kada se govori o probelemima na selu ovaj predlog bi bio deo rešenja, jer su probelemi sela brojni i vezani su za egzistenciju, putnu infraskrtukturu, zdravstvo, obrazovanje …

Od 4.700 naselja u Srbiji nestaje njih 1.200, dok u 1.000 sela ima manje od po 100 stanovnika, a u više od 200 sela nema osobe mlade od 20 godina.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije je samostalno savetodavno telo koje je na inicijativu ministra Milana Krkobabica konstituisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeca i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodicnih gazdinstava.

Povezano