Ovo su najbolji lekovi iz prirode

Ilustracija: beli luk, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: beli luk, foto: Svetlana Kovačević

Kamilica –  otklanja kolike i pomaže kod menstrualnih grčeva, pa se, obično u kombinaciji sa virkom i hajdučkom travom, savetuje ženama koje imaju bolne menstuacije.

Nana– Čaj od nane pomaže kod oboljenja žučne kese. Na čaj zaboravite ako patite od čira na želucu jer nadražuje sluzokožu i uzrokuje povećanje kiselosti želudačnog soka. Iako se čaj od nane često koristi za lečenje prehlada i opuštanje mišića, mentol iz nane može da bude previše jak za nadraženu sluzokožu. U svakom slučaju, šolja čaja od nane pomaže u varenju masne hrane, pojačava apetit, ublažava menstrualne bolove i mučninu. Kao sredstvo za spoljnu upotrebu, ulje mente ili njena tinktura mogu se primenjivati za lečenje glavobolje i napetosti.

Ehinacea – imuno stimulator, dobra i za kožne bolesti, ima opšte dejstvo na infekcije i upale unutrašnjih organa, može biti preventiva za bilo koje oboljenje jer jača imunitet, smatra se i da deluje na rak, Mora biti vrlo kvalitetan preparat od nje, bolje deluje kao ulje i kapi Ehinaceae nego kao čaj i mora se piti u jakim dozama. Neutralno dejstvo na ostale organe,

Beli luk – je antioksidans i  sadrži  antibakterijska svojstva koja mogu  ubiti bakterije koje izazivaju akne. Neki podaci pokazuju da trljanje sirovog belog luka iznad bubuljica možr da ih očisti . Međutim, budite svesni , da bi to moglo izazvati osećaj pečenja na koži.

Ilustracija: beli luk, foto: Svetlana Kovačević

Hajdučka trava – možda najuniverzalnija lekovita biljka koja deluje na skoro sve sisteme ali često ne u dovoljnoj meri, ne može da podigne imunitet ili smiri infekciju kao Ehinacea ili beli luk.

Celer – U narodnoj medicini celer se najčešće upotrebljava za čišćenje organizma (posebno krvi), jačanje nerava, i kao pomoć kod bolesti bešike jer podstiče izlučivanje mokraće. Celer takođe pročišćava jetru, snižava šećer i krvni pritisak.

 

Žalfija – moćna biljka širokog dejstva ali opasna po zdravlje ako se nestručno koristi. Upotrebljava se samo spolja, a za iznutra mora čaj od žalfije da se prokuvava 20 minuta kako bi se toksini iz nje razgradili.

Neven – za lečenje bolesti kože i organa za varenje, pa ga i danas smatraju važnom lekovitom biljkom.

Ilustracija: upakovano bilje, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: upakovano bilje, foto: Svetlana Kovačević

 

Majčina dušica – jača telo, imunitet, pluća, vida rane, antiseptik, potpuno bezbedna, što je sve dovoljno da se razmatra kao univerzalni biljni lek za sve bolesti.

Aloja – sjajna lekovita biljka za sve bolesti ali ne tako jednostavna za primenu i ne bez opasnosti jer može da izazove prolive i opekotine ako se nestručno koristi.

Kopriva – možda uz kamilicu i najunevrzalnija i najbezednija lekovita biljka koja ima najširi opseg delovanja i koja se bezmalo može koristiti u svakoj situaciji i za svaku bolest.

Bosiljak – narodnoj medicini bosiljak se koristi za preventivu i tretman šireg spektra bolesti. Savremena fitoterapija priznaje njegovo baktericidno, fungicidno, antivirusno, hemopreventivno i pre svega, antioksidativno dejstvo

 

 

Povezano