Evo odličnog povrća za konzervisanje

Pored kupusa kao najtraženije biološki konzervišuće namirnice, mlečnom fermentacijom mogu da se konzervišu i druge vrste povrća kao što su: ljuta paprika, slatka paprika, krastavac, šargarepa, karfiol i drugo povrće.
Mlečnom fermentacijom od paprika, konzervišu se sitniji plodovi ljute vrste paprika poznate pod nazivom „feferoni”. Postoje više sorti, ali se prerađuju dve — uglavnom sa žutim i zelenim plodovima. Ne bi trebalo da budu prezreli plodovi, jer onda imaju suviše čvrstu pokožicu i jako razvijeno seme.

Za fermentaciju paprika, kao i za ostale vrste povrća, koriste se drvena i plastična burad. Feferoni se najčešće nakon branja konzervišu u jakom slano ‒ kiselom rastvoru u velikim posudama (plastična burad od 60 l) i prerađuju u zimskim mesecima. Fermentacija može da se obavi i u još većim sudovima, ali kod suviše velikih zapremina postoji mogućnost da ne dođe do fermentacije i do oštećenja plodova ljutih paprika usled velike težine.

Ilustracija: ljuta paprika, foto: Domaćinska kuća

Nakon prijema, feferoni se peru uz inspekciju da bi se uklonili nedovoljno zreli i oštećeni plodovi. Oprani i zdravi plodovi se stavljaju u plastičnu burad u kojima se na plodove naliva slano ‒ kiseli rastvor jače koncentracije (5 do 8 % NaCl, konzervans i vinobran). Plodovi treba uvek da su pokriveni rastvorom inače dolazi do kvarenja.
Posle stajanja do vremena prerade (po završenoj fermentaciji) feferoni se vade iz bureta i ispiraju čistom hladnom vodom uz potapanje (odsoljavanje) i pune u ambalažu najčešće u staklene tegle (ređe u limenke).
Nakon punjenja feferona u staklenu ambalažu dozira se slano – kiseli rastvor blaže koncentracije sa dodatkom sirćetne kiseline tj. sirćeta. Koncentracija sirćetne kiseline treba da je oko 2 ‒ 2,5 % u proizvodu. Da se proizvod održi neophodna je visoka pasterizacija na 85°C, pri čemu se vodi računa da plodovi ne omekšaju suviše.

RECEPTURA:

  • SUD ZAPREMINE 60 l
  •  SO 3 kg ‒ 4 kg
  • KONZERVANS 1 g na 1 kg povrća VINOBRAN 1 g na 1 kg povrća
  • ESENCIJA 1,2 l

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.11.2023.

Kako je ovo moguće?

19.09.2023.

Najviše se traži paprika za ajvar a koja je cena

22.08.2023.

Kako protiv pamukove sovice

25.07.2023.

Česta bolest koja napada papriku

29.06.2023.

Čime protiv bolesti paprike

17.02.2023.

Zašto se zove peckana paprika?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca