Koju muku muči voćar iz Brestovika

Ilustracija: Milan Bazić, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Milan Bazić, foto: Svetlana Kovačević

Jedno od najlepših mesta koje okružuju Grocku, Brestovik, nalazi se jugoistočno od ove varoši, u neposrednoj blizini Dunava. Da je u Brestoviku bilo života još vrlo rano, svedoči kasnorimska grobnica, koja se i danas tu nalazi i čuva, i za koju postoji pretpostavka da je bila, (bar neko vreme), grobnica Svetih Ermila i Stratonika, prvih beogradskih svetitelja. U prilog tezi da je Brestovik vrlo rano naseljen, stoji i činjenica da su se ispod „Rujišta“ ikopavale cigle, veliko kamenje i rimski novac.

Današnje naselje osnovano je za vreme vladavine Knjaza Miloša.

Ilustracija: Milan i Dragana, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: Milan i Dragana, foto: Svetlana Kovačević

Posetili smo porodicu Milana Bazića, rodom  sa Kosova, koji već 22 godine živi u Brestoviku. Sestra mu je živela tu, tako je i došao, upoznao suprugu Draganu, i tu i ostao. Dragana je imala 3 ha zemlje i  on je u zakup uzeo još 5 ha.

,, Većina stručnjaka tvrdi da se primenom pravilne agrotehnike mogu se  povećati prinosi, plodnost zemljišta i ono što je najvažnije za buduće genercije – očuvati zdrava i nezagađena sredina. Bilo da ste ratar, voćar ili se sporedno bavite poljoprivrednom, morate na odgovarajući način da obrađujete svoju zemlju, ističe Milan.

Ilustracija: stiglo grožđe za berbu, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: stiglo grožđe za berbu, foto: Svetlana Kovačević

Posto je Brestovik voćarski kraj, Milan gaji breskve, jabuke, kajsije, grožđe. Vinograd  je na 2 ha i gaji sortu kardinal.

,,Veoma je prinosna sorta, prinos grožđa varira od 20.000-25.000 kg/ha.  Prema plamenjači je veoma osetljiva, prema pepelnici srednje, a prema sivoj plesni srednje, priča nam milan i dodaje: Ako u fazi sazrevanja grozđa nastupi kišni period dolazi do pucanja pokožice što se smatra najvećom manom ove sorte.“

Grožđe sazreva veoma rano. Šira sadrži 14-18 % šećera i 4-5 g/l ukupnih kiselina. Grožđe je veoma ukusno za potrošnju u svežem stanju, odlično podnosi transport.

Na 2 ha, gaji breske (Mariju Luciju, Galdezi, Amigo. noviju sortu), jabuke takođe  na  2ha sa 11 sorti, mucu, ajdared, delago, gala, greni smit….

Milan nam priča da nije lako baviti se poljoprivredom. Ima traktor star 42 godina, pre dve godine je konkurisao za sredstva, ali nije dobio jer su naveli razlog da nema boravište u Srbiji. Para kako ističe nema da kupi nov, videće šta će dalje.

Nije do sada tražio pomoć od države, nije dobijao subvencije, jer nije ni konkurisao, osim za traktor.

Ilustracija: zasad jabuka, foto: Svetlana Kovačević
Ilustracija: zasad jabuka, foto: Svetlana Kovačević

U poslu mu pomaže tašta, supruga  i sin, a kada je potrebno unajme i radnike koje plaćaju, 2. 500 dinara, dnevno.  Proizvode plasiraju u Udovici, a i imaju tezgu u Beogradu.  Milanu nije lako, uzeo je i zemlju pod zakup, ali ne zna da li će uspeti. Po njegovim rečima, teško je jer je otkup jabuka 5 dinara, tako je bilo i prošle godine. Ne vidi računicu. 

Ovaj kraj najviše muče vremenske neprilike, pre svega grad, koji je pravio i totalne štete. Kupljeno je više protivgradnih raketa, a prognoza se pomno prati. Još jedan ključni problem je nepostojanje sistema za navodnjavanje, koji umanjuje proizvodnju.

Dodaje da je projekat urađen, ali da se ništa ne menja već godinama. Veruje da bi proizvodnju pomoću sistema za navodnjavanje povećao za 50%.

Supruga Drgana, je kaže pesimista, sadili su voće za rusko tržište, a sada se ta breskva prodaje po 18 dinara. Rusko tržište je po njenim rečima spas.  Dragana ističe puno se radi, a malo zarađuje. Ove godine grožđe ima najbolju cenu, i to će im malo pomoći da pokriju neke troškove.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca