Nedimović: Podsticaji za opstanak sela

Ilustracija:Nedimović, i Nebojša Arsić, foto: SNS Medveđa
Ilustracija:Nedimović, i Nebojša Arsić, foto: SNS Medveđa

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović je u okviru posete Medveđi, prisustvovao podeli ugovora poljoprivrednicima, a zatim obišao udruženje pčelara “Apis”, hladnjaču “Jablanica fruit” u Negosavlju kao i poljoprivredno gazdinstvo porodice Janković u Bogunovcu.

Ilustracija:Nedimović, i Nebojša Arsić, foto: SNS Medveđa
Ilustracija:Nedimović, i Nebojša Arsić, foto: SNS Medveđa

 

Nedimović je podelio prvih desetak od četrdeset i pet ugovora o subvencijama poljoprivrednim proizvođačima u ukupnom iznosu od 2.150.000,dinara i najavio otvaranje kancelarije u Medveđi koja će biti spona između poljoprivrednika i resornog ministarstva, a u cilju što boljeg informisanja poljoprivrednika i lakšeg učešća u mnogim razvojnim programima.

Ministar je nakon potpisivanja ugovora, obišao Pčelarsko udruženje ,,Apis” u Medveđi i tom prilikom naglasio da je ono primer kako se udruživanjem pčelari mogu edukovati, ali i ostvariti značajnu dobit. Udruženje je dobilo obećanje od ministra, da će iduće godine Treći festival meda biti finansiran od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tako što će pčelari ovog udruženja konkurisati u ministarstvu za sredstva po konkursu namenjena nevladinim organizacijama.

Udruženje pčelara „APIS“ iz Medveđe trenutno broji oko dvadesetak članova. Većinu članova udruženja čine mladi pčelari i pčelarke od 15 do 35 godina starosti iz Medveđe i okoline. Pored mladih članova u udruženju, veliku podršku im pružaju i stariji članovi, čije je dragoceno dugogodišnje iskustvo u pčelarstvu neprocenjivo.