Nedimović: Ukinute granice između zemalja Otvorenog Balkana

Foto: Ministarstvo poljoprivrede
Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović izjavio je, posle sastanka u Ohridu sa ministrima poljoprivrede Severne Makedonije i Albanije, da su ukinute granice između zemalja Otvorenog Balkana.

Nedimović je rekao da je jedna od najvažnijih tema sastanka bila hrana, odnosno njen transport između zemalja Otvorenog Balkana, navode na sajtu Ministarstva poljoprivrede.

„Jedan od prvih poslova koji su završeni u okviru Otvorenog Balkana jesu upravo ovi poslovi iz oblasti poljoprivrede i nema više granica kada hrana prelazi granicu između Srbije, Severne Makedonije i Albanije“, rekao je Nedimović.

Nedimović je objasnio je da se hrana koja dolazi u Srbiju iz Albanije tretira kao da je poreklom iz Srbije i obrnuto, tako da se priznaju svi sertifikati.

Ministar je istakao da postoji posebna traka na graničnim prelazima za kamione, u kojoj nema zaustavljanja.

„Sve ono što su nam bili problemi prethodnih godina više ne postoji i to mogu da potvrde kompanije iz sve tri zemlje. Ono što je najvažnije, 6.400 kamiona je od 3. januara, kada je počela primena Otvorenog Balkana, do 1. juna prešlo preko granice, što je za 13 odsto više nego što je bilo prošle godine u isto vreme“, kazao je Nedimović.

Ministar je dodao da bi ti rezultati bili bolji da nije bilo problema nastalih usled krize u Ukrajini i zabrane izvoza.

Nedimović je naglasio da je Srbija prva izašla u susret Albaniji i Severnoj Makedoniji da im pomogne kada je situacija sa pšenicom i kukuruzom bila teška. Dodao je da se realizuju i svi ugovori za izvoz srpskog brašna u te dve zemlje.

Nedimović je izrazio je nadu da će i Crna Gora i BiH, koje na samitu u Ohridu učestvuju kao posmatrači, prihvatiti takvu saradnju u sektoru hrane i u drugim oblastima.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca