Koja je paprika najbolja za ajvar

Ilustracija. zimnica, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija. zimnica, foto: Domaćinska kuća

Došlo je vreme da se misli na zimnicu, a na pijaci se mogu naći razne sorte paprika: slonovo uvo, rog, vezanka, šilja, babura, amfora… Svaka je pogodna za različiti gurmanluk. Neke vrste su dobre za kiseljenje, neke za salate, neke za prženje i pečenja, a neke za pravljenje ajvara i pinđura.

Paprika kurtovka je najbolja za ajvar, nije krupna, ali u njoj ima najmanje vode, lako se ljušti i mislim da je utrošak vremena najmanji, jer nema mnogo isparenja. Ovo je najlepši ajvar, tako mi bar kažu kupci, mušterije se uvek vraćaju“, rekla je Milena i dodala da je za ajvar od 20 kilograma paprike potrebno 6 sati aktivnog rada.

 

„Potrebno je dva sata da se ispeku, dva sata da se oljušte, zatim se paprike cede sigurno tri sata i posle se sve još dva sata prži. To je 6 sati za 20 kilograma paprike“.

Paprika kurtovka ima najveći procenat suve materije u odnosu na vodu, lepo se peče i lako guli, a kratko upržava. Daje lep izgled i fantastičan ukus ajvaru. To je podsemenska sorta i nijedan njen hibrid ne može da da taj kvalitet. Paprika za ajvar treba da bude što suvlja, što ne znači da ne treba da bude mesnata, već da u tom mesnatom delu ne treba da ima puno vode.