Jesenja prihrana pčela ovim ili ne?

Ilustracija: Murat u pčelinajku
Ilustracija: Murat u pčelinajku

I ako mnogi pčelari ne podržavaju prihranu pčelinjih društava šećernim sirupom, praktično bez prihrane šećernim sirupom nije moguće zazimiti pčele.

S tim što stvaranje zaliha treba da se završi na vreme-poželjno je ako je moguće u avgustu, ako se kasni može i u septembru, da bi bilo podsticajnog efekta i da bi se sirup mogao zapečatiti do početka zazimljavanja. Na ovaj način prilikom prerade sirupa (zgušćavanje i invertovanje) učestvuju i stare pčele, koje će do zime uginuti.

U slučaju kasnog prihranjivanja velikom količinom sirupa mlade se pčele za vreme prerade mogu fiziološki iznuriti, što se odražava na dužinu njihovog života i na hraniteljsku moć u proleće.
U slučaju kasnog prihranjivanja većom količinom sirupa, iako su u jesen pčelinja društva jaka, prezimljuju oslabljena i sa iznurenim pčelama. Ona često stradaju od nozemoze i drugih oboljenja, zbog čega u proleće zaostaju u razvoju.

Nektarski med je visokokvalitetna prirodna hrana za pčele, bogata kako prostim, grožđanim i voćnim šećerom koje organizam lako usvaja, tako i mikroelementima, enzimima, azotnim materijama, organskim kiselinama i drugim sastojcima, kojih nema u običnom šećeru. Ogledi su pokazali da samo delimična zamena nektarskog meda šećernim sirupom i na vreme obavljeno jesenje prihranjivanje nema štetnih posledica po pčelinje društvo.