Zašto je pasulj dobar za zdravlje

Ilustracija: pasulj u tegli, foto: G.Đ.
Ilustracija: pasulj u tegli, foto: G.Đ.

Osim u ishrani pasulj se koristi i u lekovite svrhe. Njegove mahune su oprobano sredstvo za regulisanje šećera u krvi, dobre su protiv upale bubrega i bešike, dok su stablo, list i cvet pouzdan diuretik.

Zahvaljujući kombinaciji vlakana i folne kiseline pasulj štiti od moždanog udara, bolesti srca i debelog creva. Pasulj deluje povoljno kod pacijenata koji pate od anemije, bolesti zuba, uva, bronhitisa, glavobolje, depresije, krvarenja iz nosa, pa čak i impotencije. Možda niste znali ali pasulj je delotvoran i kod nesanice, osteoporoze, prehlade i gripa, hemoroida, hroničnog umora, stresa…

Američki naučnici sa državnog Univerziteta u Koloradu testirali su šest vrsta pasulja.

Merenjem količine antioksidanasa u svakome ponaosob, ustanovili su da crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imaju i do deset puta veće količine ovog vrednog sastojka i drugih lekovitih materija u odnosu na beli i žuti pasulj.

U narodnoj medicini pasulj se koristio kod glavobolja i prehlada. Recept je vrlo jednostavan – pola kilograma pasulja skuva se u vodi sa belim lukom. Kada se zrna raskuvaju, zgnječe se i pomeša sa malo maslinovog ulja i sokom od limuna. Ovako dobijenom kašom treba mazati slepoočnice dok glavobolja ne prestane ili nazeb ne umine.

Bilo kako bilo, prva asocijacija na pasulj je ipak hrana, pa vam, za kraj poklanjamo recept za pravi vojnički pasulj i to iz kuvara nekadašnje vojske JNA. Mnogi se čestom pitaju u čemu je tajna fantastičnog ukusa vojničkog pasulja. Otkrićemo vam tajnu – u količini. Što se veća količina pasulja sprema, on se duže krčka i postaje sve ukusniji.

A da biste izbegli nadimanja i gasove od pasulja najbolje je da ga potopite veče pre pripreme da odstoji u hladnoj vodi i nabubri, ili ga jednostavno prokuvajte petnaestak minuta, tu vodu bacite a pasulj pripremite onako kako volite.