Lekovita dejstva meda

Predstavljamo vam vodič za neke vrste meda, koji vam može biti od koristi. 

LIPOV MED

Lipov med je bistar, gotovo proziran i blagog je ukusa. Olakšava disajne tegobe i preporučuje se kod prehlade i gripa. Lipov med podstiče znojenje i povoljno deluje na varenje. Ovaj med ublažava grčeve u stomaku, a koristan je kod problema s bubrezima. Lipov med se preporučuje srčanim bolesnicima.

CVETNI ILI LIVADSKI MED

Cvetni ili livadski med dobija se iz različitih vrsta cveća. Ovaj med je blagog ukusa. Preporučuje se za podizanje imuniteta.

BAGREMOV MED

Bagremov med je svetložute boje. Ovaj med odgovara većini ljudi jer se njegova aroma praktički ne oseti. Odličan za decu, ali tek nakon prvog rođendana. Preporučuju se za smirenje pre spavanja u kombinaciji sa šoljicom čaja od matičnjaka.

HELJDIN MED

Heljdin med ima dosta tamnu boju. Heljdin med je bogat mineralima i antioksidansima i spada u najzdravije vrste meda. Preporučuje se malokrvnim osobama i za prehladu, pogotovu za pomoć kod kašlja.

KADULJIN MED

Kaduljin med deluje opuštajuće i podiže raspoloženje. Odličan je dodatak preparatima protiv gihta. Koristi se protiv kašlja i za jačanje imuniteta.

KESTENOV MED

Kestenov med specifične je crvenosmeđe boje. Ovaj med se koristi kod gotovo svih bolesti i upala, pre svega kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnim organima…

Velika kašika meda od kestena pre spavanja pomaže protiv zatvora. Pušačima se preporučuje jedna kašika ovog meda ujutru, na prazan stomak, savetuju poznavaoci meda.

PLANINSKI MED

Ovaj med se dobija iz nezagađenog planinskog bilja i zbog toga je veoma tražen. Ima snažno antibakterijsko delovanje, koristi se za jačanje imuniteta, problema s disanjem, upale grla i sinusa.

LAVANDIN MED

Lavandin med je intenzivnog ukusa i mirisa, a može biti tamnije ili svetlije žućkaste boje. Spada među lekovitije vrste meda. Umiruje kašalj.

GLOGOV MED

Glogov med je smeđe boje i oporog ukusa. Preporučuje se srčanim bolesnicima jer reguliše krvni pritisak. Smanjuje holesterol.

SUNCOKRETOV MED

Suncokretov med je specifične žute boje, brzo se kristalizuje. Koristi se protiv tegoba u vezi sa disajnim organima, kod upale grla i sinusa. Ubrzava zarastanje rana.

MED OD MASLAČKA

Med od maslačka je intenzivne žute boje, brzo se kristalizuje. Ublažava posledice bolesti jetre i želuca. Pomaže kod gastritisa, kolitisa i zatvora.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

26.02.2024.

Šta je preduslov za dobro pčelarenje

11.02.2024.

Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca